• Посилання скопійовано

Що це за «спецгрупа» і хто до неї може ввійти?

Законодавці встановили для третьої групи певні пільги з єдиного податку. Але це не та третя група, до якої ми звикли!

На час війни створюється нова, cпеціальна 3 група (спецгрупа, як її вже часто називають фахівці). Щоб працювати на ній, треба відповідати трьом критеріям.

З 17 березня 2022 року критерії були такими.

Критерій №1.

На час війни такими особливими платниками єдиного податку третьої групи можуть бути ФОП та юридичні особи — суб’єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми, у яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 10 мільярдів гривень. До таких осіб не застосовується обмеження щодо кількості осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах.

Нагадуємо, що до 17 березня в ПКУ існувала лише одна третя група «єдинників», критерії до якої були визначені пп. 3 пункту 291.4 ПКУ. Кількість працівників, які працюють у такого «єдинника», теж не була обмежена. А от граничний обсяг річного доходу становив 1 167 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року. Зокрема, на початку 2022 року він дорівнював 7 585 500 грн.

Увага! Нововведення не означає, що та третя група, яка існувала до цього, скасовується. Або що всім треба пройти переоформлення до нової третьої групи.

А що ж тоді означають ці зміни? У тимчасових нормах пункту 9 підрозділу 8 розділу ХХ ПКУ використовується формулювання «платники єдиного податку третьої групи, які використовують особливості оподаткування, встановлені цим пунктом». Що передбачає існування й інших платників єдиного податку третьої групи, які цими особливостями не користуватимуться.

Критерій №2.

Нагадуємо, що «єдинники» обмежені у видах діяльності, яку можуть здійснювати. Для третьої групи ці обмеження встановлює п. 291.5 ПКУ. Але під час війни вони можуть цим обмеженням нехтувати. І застосовувати новий, тимчасовий перелік обмежень.

Платниками ЄП «особливої» 3-ї групи не можуть бути:

1) суб’єкти господарювання (юридичні особи та фізичні особи — підприємці), які здійснюють:

  • діяльність з організації, проведення азартних ігор, лотерей (крім розповсюдження лотерей), парі (букмекерське парі, парі тоталізатора) (але з 26 квітня цю діяльність для спецгрупи дозволили);
  • обмін іноземної валюти;
  • обмін іноземної валюти;
  • виробництво, експорт, імпорт, продаж підакцизних товарів (крім роздрібного продажу паливно-мастильних матеріалів в ємностях до 20 літрів та діяльності фізичних осіб, пов’язаної з роздрібним продажем пива, сидру, пері (без додання спирту) та столових вин);
  • видобуток, реалізацію корисних копалин;

2) страхові (перестрахові) брокери, банки, кредитні спілки, ломбарди, лізингові компанії, довірчі товариства, страхові компанії, установи накопичувального пенсійного забезпечення, інвестиційні фонди і компанії, інші фінансові установи, визначені законом; реєстратори цінних паперів;

3) представництва, філії, відділення та інші відокремлені підрозділи юридичної особи, яка не є платником єдиного податку;

4) фізичні та юридичні особи — нерезиденти.

Критерій №3.

Якщо ви пройшли два попередні критерії, вас чекає зниження податкового навантаження!

Відсоткова ставка єдиного податку для платників єдиного податку третьої групи, які використовують особливості оподаткування, встановлюється у розмірі 2% доходу. Це замість вже існуючих 5% для неплатників ПДВ і 3% для платників.

Втім, про ПДВ-наслідки докладніше читайте нижче.

До змісту номеру