• Посилання скопійовано

Що змінилося для спецгрупи єдиного податку у квітні?

5 квітня 2022 року було опубліковано Закон №2142 і того ж дня він набрав чинності.

Він, зокрема, вніс зміни до переліку видів діяльності, які заборонено застосовувати спецгрупі ЄП під час війни.

Пункт 9.3 підрозділу 8 розділу ХХ ПКУ, як і раніше, визначає перелік видів діяльності, які не можна здійснювати «спецгрупникам».

З 5 квітня у «спецгрупі» не можуть перебувати ті, хто здійснюють виробництво, експорт, імпорт, продаж підакцизних товарів (крім роздрібного продажу паливно-мастильних матеріалів в ємностях до 20 літрів, імпорту автомобілів легкових, кузовів до них, причепів та напівпричепів, мотоциклів, транспортних засобів, призначених для перевезення 10 осіб і більше, транспортних засобів для перевезення вантажів, та діяльності фізичних осіб, пов’язаної з роздрібним продажем пива, сидру, пері (без додання спирту) та столових вин).

Тобто до дозволених видів діяльності потрапив імпорт ТЗ. Однак назвати це видом господарської діяльності важко — адже це не продаж товарів, робіт або послуг, а лише операція по ввезенню ТЗ в Україну.

А ще у «спецгрупі» з 5 квітня можуть перебувати підприємства, які здійснюють видобування підземних та поверхневих вод та надають послуги централізованого водопостачання та водовідведення.

Крім цього, Законом №2192 було виключено із переліку заборонених «спецгрупникам» видів діяльності діяльність з організації, проведення азартних ігор, лотерей (крім розповсюдження лотерей), парі (букмекерське парі, парі тоталізатора). Ця зміна діє з 26 квітня 2022 року.

До змісту номеру