• Посилання скопійовано

А що з ПДВ на час перебування в спецгрупі?

Не менш цікавим є питання, як перейти до цієї спецгрупи платникам ПДВ. Чи треба проходити процедуру анулювання? Ні. Про це ми писали тут. А отже, умовні ПЗ з ПДВ у зв’язку з таким переходом за п. 184.7 ПКУ не виникатимуть.

Згідно з пп. 9.5 п. 9 підрозділу 8 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ, платники єдиного податку третьої групи, які використовують особливості оподаткування, встановлені цим пунктом, звільняються від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з податку на додану вартість (далі — ПДВ) з операцій з постачання товарів, робіт та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України. А з 5 квітня — від сплати ПДВ при ввезенні товарів на митну територію України.

Увага! Звільнення від оподаткування не застосовується до операцій з ввезення на митну територію України у митному режимі імпорту та з постачання на митній території України товарів, які мають походження з країни, визнаної державою-окупантом згідно зі законом та/або визнаною державою-агресором щодо України згідно зі законодавством, або ввозяться з території держави-окупанта (агресора) та/або з окупованої території України, визначеної такою згідно зі законом.

Таким чином, застосування ставки податку у розмірі 2 відсотки доходу передбачає включення ПДВ до складу єдиного податку (як у випадку застосування ставки єдиного податку у розмірі 5 відсотків доходу).

Суб’єктам господарювання, які оберуть третю групу єдиного податку зі ставкою 2 відсотки доходу та на час переходу на спрощену систему оподаткування перебуватимуть у статусі платника ПДВ, реєстрація платника ПДВ не анулюється, а є призупиненою на період перебування такого суб’єкта господарювання на третій групі єдиного податку зі ставкою 2 відсотки доходу.

При цьому такі платники податку позбавляються права на складання податкових накладних та розрахунків коригування за операціями, дата виникнення податкових зобов’язань за якими припадає (припадала) на період перебування такого суб’єкта господарювання на третій групі єдиного податку зі ставкою 2 відсотки доходу.

Оскільки у суб’єкта господарювання на третій групі єдиного податку зі ставкою 2 відсотки доходу відсутні об’єкти оподаткування податком на додану вартість та з урахуванням п. 9.5 підрозділу 8 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ і 49.2 розділу ІІ ПКУ у такого суб’єкта господарювання відсутній обов’язок щодо нарахування, сплати та подання податкової звітності з податку на додану вартість з операцій з постачання товарів, робіт та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України.

До змісту номеру