• Посилання скопійовано

Як увійти до спецгрупи з ЄП за ставкою 2%?

Для обрання або переходу на спрощену систему оподаткування платником з особливостями суб’єкт господарювання до останнього числа місяця, що передує періоду переходу на спрощену систему оподаткування, подає до контролюючого органу за місцем податкової адреси заяву.

Форма заяви про застосування спрощеної системи оподаткування затверджена наказом Мінфіну від 16.07.2019 р. №308.

При цьому перейти у цю спецгрупу може будь-який суб’єкт господарювання: і фізособа, і юрособа, і «єдинник», і «загальник».

При цьому платник має також заповнити Розрахунок доходу за попередній календарний рік, що передує року переходу на спрощену систему оподаткування.

В зазначеній формі Заяви обов’язковими для заповнення є рядки 1, 2, 3, 4, 5.1, 5.1.1 (обов’язково зазначається ставка у відсотках до доходу — 2%), 6,8. Графи Заяви, що стосуються реєстрації платником ПДВ, в даному випадку не заповнюються. Так роз’яснювали податківці, а ми розповіли про це тут.

Заяву про перехід на спрощену систему оподаткування чи зміну групи єдиного податку, за бажанням платника, можна подати засобами електронного зв’язку, засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги» (через Електронний кабінет). Тобто на сьогодні Заява подається за вибором платника, зокрема і засобами електронного зв’язку в електронній формі.

Як спочатку наголошували податківці, існуючим суб’єктам господарювання заяву про перехід на спрощену систему з особливостями необхідно було подати до 31 березня! Проте насправді така вимога була спричинена бажанням контролерів почати застосовувати нову спецгрупу вже з 1 квітня.

Потім це узаконили. Згідно абзацу першого пп. 9.8 п. 9 підрозділу 8 розділу ХХ ПКУ ті, хто подав заяву до 1 квітня, переходять до спецгрупи з 1 квітня, а ті, хто подасть заяву пізніше, перейдуть до спецгрупи з наступного робочого дня після дня подання заяви.

Зареєстровані в установленому законом порядку суб’єкти господарювання (новостворені), які протягом 10 днів з дня державної реєстрації подали заяву про обрання спрощеної системи оподаткування з урахуванням особливостей оподаткування, вважаються особливими платниками єдиного податку 3-ї групи з дня їх державної реєстрації.

До змісту номеру