• Посилання скопійовано

Що буде з ІІІ групою ЄП за ставкою 5% через введення ставки 2%?

Юридична особа чи фізична особа — підприємець може самостійно обрати спрощену систему оподаткування, якщо така особа відповідає вимогам, встановленим главою I Розділу XIV ПКУ (п. 291.3), та реєструється платником єдиного податку у визначеному порядку.

Абзацом першим пп. 9.2 п. 9 підрозділу 8 розділу ХХ ПКУ передбачено, що тимчасово з 1 квітня 2022 року до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, платниками єдиного податку третьої групи можуть бути фізичні особи — підприємці та юридичні особи — суб’єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми, у яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 10 мільярдів гривень. Відсоткова ставка єдиного податку для платників єдиного податку третьої групи, які використовують особливості оподаткування, встановлені п. 9 підрозділу 8 розділу ХХ ПКУ, встановлюється у розмірі 2 відсотків доходу.

Отже, для платників податків обрання спрощеної системи оподаткування з особливостями справляння єдиного податку за ставкою 2 відсотки є правом, а не обов’язком. Підприємці, які здійснюють діяльність на третій групі з обраною ставкою 5%, без змін можуть далі працювати за обраною ставкою.

Те саме стосується і тих, хто перебував у третій групі на ставці 3% (зі сплатою ПДВ). Якщо вони не бажають переходити на ставку 2% і не подали відповідної заяви, то вони спокійно можуть залишатися у третій групі на ставці 3% (зі сплатою ПДВ).

До змісту номеру