• Посилання скопійовано

Хто може працювати вночі та на важких роботах?

Стаття 8 Закону №2136 змінила перелік осіб, яким заборонено працювати вночі. Що саме змінилося, стане очевидно з порівняння базової та тимчасово-воєнної норм.

Забороняється залучення до роботи в нічний час:

Стаття 55 КЗпП Стаття 8 Закону №2136
вагітних жінок і жінок, що мають дітей віком до трьох років вагітних жінок і жінок, що мають дітей віком до одного року
осіб, молодших вісімнадцяти років
інших категорій працівників, передбачених законодавством. осіб з інвалідністю, яким за медичними рекомендаціями протипоказана така робота

Отже, право працювати вночі отримали неповнолітні, а також мами, в яких дитині більше одного року. Щодо жінок, то на час війни взагалі перелік робіт, на яких вони можуть (!) працювати значно розширили.

Так змінився перелік жінок, яким заборонено працювати на важких роботах:

Стаття 174 КЗпП Стаття 9 Закону №2136
Забороняється застосування праці жінок на важких роботах і на роботах із шкідливими або небезпечними умовами праці, а також на підземних роботах, крім деяких підземних робіт (нефізичних робіт або робіт по санітарному та побутовому обслуговуванню).
Забороняється також залучення жінок до підіймання і переміщення речей, маса яких перевищує встановлені для них граничні норми.
Перелік важких робіт та робіт із шкідливими і небезпечними умовами праці, на яких забороняється застосування праці жінок, а також граничні норми підіймання і переміщення важких речей жінками затверджуються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я, за погодженням із центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони праці.
У період дії воєнного стану дозволяється застосування праці жінок (крім вагітних жінок і жінок, які мають дитину віком до одного року) за їхньою згодою на важких роботах і на роботах із шкідливими або небезпечними умовами праці, а також на підземних роботах.

А ще працівники, які мають дітей (крім випадків, визначених статтею 8 цього Закону), у період дії воєнного стану можуть залучатися за їхньою згодою до нічних і надурочних робіт, робіт у вихідні, святкові і неробочі дні, направлятися у відрядження.

Ще раз наголосимо: погоджуватися на такі умови праці чи ні, і зараз залишається правом працівників (адже ми зараз говоримо про добровільні трудові відносини, а не про трудову повинність).

До змісту номеру