• Посилання скопійовано

Приймаємо на роботу під час війни — як оформити працівника?

Більшості роботодавців добре відома базова процедура оформлення працівників на роботу: заява, у виключних випадках — письмовий трудовий договір (контракт) і обов’язковий наказ про прийняття на роботу.

Під час війни роботодавцям дозволили змінити цю процедуру (якщо вони цього бажають) у бік спрощення! Цьому присвячена ст. 2 Закону №2136.

По-перше, форму трудового договору сторони (тобто роботодавець та працівник) визначають самостійно, за угодою сторін. На нашу думку, це означає, що під час воєнного стану випадків обов’язкового укладання документа під назвою «трудовий договір» просто не існує. Це можна робити як раніше, а можна просто прийняти заяву і скласти наказ про прийняття на роботу.

А може, будуть і якісь інші форми укладання трудового договору? Можливо. А усно укладати такі договори можна? Ось тут би потрібне роз’яснення від Мінекономіки, проте і такого варіанта подій ми не виключаємо.

Адже це перегукується з нормою ст. 7 Закону №2136, якою роботодавцям дозволили вести кадрову документацію під час війни на власний розсуд. Головне — це забезпечення ведення достовірного обліку виконуваної працівником роботи та обліку витрат на оплату праці.

Друга новація: випробувальний термін під час війни можна встановлювати будь-якому новоприйнятому працівнику!

Третя новація: із будь-яким новоприйнятим працівником можна укладати строковий трудовий договір на час війни!

Останні дві новації, звісно, зменшують гарантії працівників та збільшують права роботодавців. Чому? Тому що за таких умов працівника легше звільнити. Роботодавець не зобов’язаний під час війни забезпечувати роботою працівників безстроково, особливо, якщо він не впевнений у тому, що новоприйнятий працівник влаштовуватиме його своїми фактичними трудовими досягненнями.

Тобто він може взяти на себе такий обов’язок під час прийняття на роботу (як і раніше), проте під час воєнного стану в роботодавця з’явився вибір, робити це чи ні. І цілком реальна наразі ситуація, коли будь-якому працівнику просто під час прийняття на роботу одразу заявлять, що через місяць його звільнять, тому що ця робота тимчасова. Або якщо він не пройде випробування.

До змісту номеру