• Посилання скопійовано

Як роботодавець може змінити істотні умови праці під час війни?

Тут теж права роботодавців розширили. Раніше, щоб змінити суттєві умови трудового договору, такі, як розмір оплати праці (у бік зменшення), графік роботи, місце роботи на постійній основі, роботодавець мав про це попередити за два місяці. Але останнім часом цю норму постійно урізали. Перший цвях у неї вбила пандемія коронавірусу Covid-19. Тепер за такі гарантії працівників взялася війна.

Стаття 3 Закону №2136 дає право роботодавцю не повідомляти працівника за два місяці про зміну істотних умов праці (чого зазвичай вимагає ст. 32 КЗпП).

З іншого боку, перевести працівника на іншу роботу, не обумовлену трудовим договором, без його згоди (крім переведення на роботу в іншу місцевість, на території якої тривають активні бойові дії) роботодавець за новим Законом може тільки якщо така робота не протипоказана працівникові за станом здоров’я, лише для відвернення або ліквідації наслідків бойових дій, а також інших обставин, що ставлять або можуть становити загрозу життю чи нормальним життєвим умовам людей, з оплатою праці за виконану роботу не нижче середньої заробітної плати за попередньою роботою.

Отже, умови трудових відносин швидко змінити можна. А от трудові обов’язки, як і раніше, ні.

А як саме можна змінити умови праці? Наприклад, так, як це зазначено у ст. 6 Закону №2136. Вона дозволяє встановити під час війни більшу тривалість робочого часу, ніж зазвичай.

Нагадаємо, що базова норма тривалості робочого часу — це 40 годин на тиждень (ст. 50 КЗпП). Так от, на час війни вона може бути і 60 годин на тиждень! А якщо у вас є працівники, яким законом встановлено скорочену тривалість робочого часу (наприклад, неповнолітні або працівники з інвалідністю), то для них під час війни тривалість робочого часу не може перевищувати 50 годин на тиждень!

Водночас час тижневого відпочинку може бути скорочено до 24 годин. Тобто так, у працівників може бути і лише один вихідний день на час воєнного стану.

Це не обов’язково, що ваш роботодавець вирішить збільшити норми робочого часу. Але — під час війни він має на це право і не буде чекати 2 місяці для встановлення нових норм.

До змісту номеру