• Посилання скопійовано

Як виправити недоплату ЄСВ до мінімуму

Виробниче підприємство має у штаті прибиральницю (особа без інвалідності) за основним місцем роботи, працює неповний робочий день: 1 година = 74,5 грн. У серпні вона відпрацювала 42 години, нарахували зарплату 3129 грн, премію 1492 грн, індексацію 708 грн. Усього за серпень нараховано 5329 грн. Чи потрібно донараховувати ЄСВ до мінімальної зарплати і які наслідки, якщо цього не зроблено? Як виправити цю помилку в додатку 1 Об’єднаної звітності за III квартал 2022 року й у Звіті з ЄСВ за 2020 рік?

Чи донараховувати ЄСВ до мінімуму?

Базою нарахування єдиного внеску для роботодавців є сума нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, та сума винагороди фізособам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами (п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ).

Розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати (ст. 3-1 Закону про оплату праці).

Отже, якщо працівник відпрацював повний місяць, працедавець зобов’язаний нарахувати заробітну плату не нижче за мінімальну.

Проте за угодою між працівником та власником або уповноваженим ним органом працівникам може встановлюватись як під час прийняття на роботу, так і згодом неповний робочий день або неповний робочий тиждень (ст. 56 КЗпП).

У такому разі оплата праці провадиться пропорційно до відпрацьованого часу або залежно від виробітку, тобто роботодавець має право нарахувати працівникові, який працює неповний робочий день, заробітну плату, нижчу за мінімальну, але за умови що сума нарахованої заробітної плати має бути не менша, ніж частина від мінімальної заробітної плати, що припадає на фактично відпрацьований час.

При цьому роботодавець розраховує суму ЄСВ як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), та ставки ЄСВ незалежно від того, що працівник працював неповний робочий день.

Тобто, якщо дохід працівника за основним місцем роботи на умовах неповного робочого часу, в описаному випадку, становить 5329 грн, що є менше за МЗП, то роботодавець зобов’язаний сплатити ЄСВ за відповідний місяць не менше від мінімального розміру. Тож у серпні 2022 року потрібно було здійснити доплату, зазначивши суму 1171,00 грн (різниця між МЗП 6500,00 грн та фактичним доходом працівника за місяць 5329 грн) у графі 18 додатка 1 Об’єднаної звітності з кодом «13», а у графі 20 — 257,62 грн, суму донарахованого ЄСВ.

Податкові наслідки, штрафи, пеня

Статтею 119 ПКУ та п. 7 ч. 11 ст. 25 Закону про ЄСВ передбачено штраф за неподання, подання з порушенням установлених строків, подання не в повному обсязі, з недостовірними відомостями або з помилками податкової звітності про суми доходів, нарахованих (сплачених) на користь платника податків, суми утриманого з них податку, а також суми, нараховані (виплачені) фізичним особам за товари (роботи, послуги), якщо такі недостовірні відомості або помилки призвели до зменшення та/або збільшення податкових зобов’язань платника податку, та/або до зміни платника податку, — в розмірі 1020 грн, а за повторне порушення протягом року — 2040 грн.

У наведеному випадку Об’єднана звітність була подана за ІІІ квартал своєчасно, але з недостовірними даними, що призвели до заниження податкових зобов’язань, проте наразі виправляється допущена помилка, то штрафу не буде. Як і не буде штрафу за пунктами 2 та 6 ч. 11 ст. 25 Закону про ЄСВ, адже п. 9-11.1 розділу VIII Закону про ЄСВ передбачено мораторій на застосування штрафних санкцій, визначених ч. 11 ст. 25 цього Закону, за помилки, допущені у період з 1 березня 2020 року до останнього календарного дня місяця (включно), в якому завершується дія карантину, на сьогодні це до 31 грудня 2022 року включно.

Крім того, згідно з п. 9-21 розділу VIII Закону про ЄСВ тимчасово, на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану та протягом трьох місяців після припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану, штрафні санкції, визначені ч. 11 ст. 25 Закону про ЄСВ, не застосовуються. Не нараховується в цьому періоді й пеня (п. 9-22 розділу VIII Закону про ЄСВ), а нарахована — підлягає списанню. Проте адмінвідповідальності за таке порушення не уникнути.

Адмінвідповідальність за ст. 165-1 КУпАП:

— несплата або несвоєчасна сплата ЄСВ, у тому числі авансових платежів, у сумі, що не перевищує 300 н. м. д. г., — тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб підприємства, ФОПа або осіб, які забезпечують себе роботою самостійно, від 40 до 80 н. м. д. г. За повторне порушення протягом року — штраф від 150 до 300 н. м. д. г.;

— несплата або несвоєчасна сплата ЄСВ, у тому числі авансових платежів, у сумі понад 300 н. м. д. г. — тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб підприємства, ФОПа або осіб, які забезпечують себе роботою самостійно, від 80 до 120 н. м. д. г. За повторне порушення протягом року — штраф від 150 до 300 н. м. д. г.

Виправлення в додатку 1 Об’єднаної звітності за III квартал 2022 року

У зазначеній ситуації підприємство не визначило додаткової бази нарахування ЄСВ працівникові у серпні ІІІ кварталу 2022 року, тобто допущено сумову помилку в минулому звітному періоді. Таку помилку можна виправити як у звітності з типом «Уточнююча» за ІІІ квартал, так і у звітності з типом «Звітна» за ІV квартал.

У додатку 1 Об’єднаної звітності (незалежно від обраного типу) суму доплати до ЄСВ виправляють за допомогою коду типу нарахувань (графа 9) «2» (розділ ІV Порядку №4). Тип нарахування 13 у таких випадках вже не застосовується.

А в самому додатку виправлення відображають таким чином:

— у гpафі «09» — КТН «2»;

— у графі 10 — місяць i рік, за який виправляється помилка (082022);

— у графі 18 — сума донарахованої доплати (1171,00 грн);

— у графі 20 — сума ЄСВ, нарахована на цю доплату (257,62 грн);

— графи 05 — 08, 21 — 24 заповнюють у загальному порядку.

Суму доданого ЄСВ з КТН «2» переносять до розділу І головної частини об’єднаної звітності до рядків 4 та 4.1 (якщо працівник — особа з інвалідністю, то до рядка 4.1.1).

Виправлення такої помилки у Звіті з ЄСВ за 2020 рік

Незважаючи на те що у 2020 р. подавався щомісячний Звіт з ЄСВ і є помилка у вигляді ненарахування ЄСВ до розміру МЗП у таблиці 6, виправляти її потрібно за чинною на сьогодні звітністю. Тобто за допомогою додатка 1 Об’єднаної звітності.

Виправляють помилку аналогічно до попередньої (див. вище).

У разі виправлення за допомогою уточнювальної звітності потрібно зайти у відповідний квартал 2020 р. та вибрати Об’єднану звітність. Додаток 1 заповнюють, як зазначено вище. А у титульному аркуші об’єднаної звітності з типом «Уточнююча» рядки з 07 до 110 не заповнюють. У рядку 061 зазначають кількість додатків Д1 та кількість аркушів, які він займає.

Нормативна база

  • Закон про ЄСВ — Закон України від 08.07.2010 р. №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».
  • Закон про оплату праці — Закон України від 24.03.1995 р. №108/95-ВР «Про оплату праці».
  • Порядок №4 — Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків — фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску, затверджений наказом Мінфіну від 13.01.2015 р. №4.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру