• Посилання скопійовано

Суть справи

Новий Звіт про КІК
Мінфін затвердив форму Звіту про контрольовані іноземні компанії, скороченого Звіту про контрольовані іноземні компанії, а також відповідні зміни до декларації з податку на прибуток. Уперше звітуватимемо за цими формами за 2022 рік.

Позапланові податкові перевірки повертаються
Закон №2719 (див. «ДК» №49/2022) поновлює позапланові перевірки, скасовує зупинення строків оскарження їх результатів та надання відповідей на запити, передбачає стягнення податкового боргу з платників, які мають можливість виконувати податкові обов’язки.

Нарахування МЗП з січня та її оподаткування
Президент підписав Закон про Держбюджет-2023. Таким чином, ми вже знаємо, якими з 1 січня будуть мінімальна зарплата та прожитковий мінімум. Як ці показники застосовувати під час оплати праці?

МЗП 6700 грн з 1 січня: наслідки для бізнесу
Від розміру мінімальної зарплати залежать не тільки витрати на оплату праці, а й розмір деяких податків, а також штрафи за порушення трудових відносин. Про те, наскільки вони зростуть у 2023 році, читайте далі.

Податки з ФОПів у 2023 році
Скільки ЄСВ доведеться сплачувати з 1 січня 2023 року підприємцям та фізособам-«незалежникам» за себе? Як зміняться розміри єдиного податку для І та ІІ груп?

Аукціони з оренди с/г земель повертаються!
З 19.11.2022 р. відновлено оформлення оренди землі за довоєнними правилами. Але Порядок реєстрації оренди військовими адміністраціями у книгах реєстрації ще діятиме на випадок зупинення роботи Держземкадастру.

Річний перерахунок ПДФО-2022
Чи кожен роботодавець має робити річний перерахунок ПДФО? Коли слід робити перерахунок? Чи можна не робити перерахунку ПДФО, якщо працівникам не застосовується ПСП? Як робити перерахунок та як і коли відображати результат у додатку 4ДФ?

Що зміниться в Порядку блокування ПН
Мінфін презентував зміни до Порядку №1165, якими передбачено розширення ознаки безумовної реєстрації ПН та РК, а також підвищення критеріїв визначення позитивної податкової історії. Але коли все це запрацює, наразі невідомо.

Як виправити недоплату ЄСВ до мінімуму
Виробниче підприємство має у штаті прибиральницю (особа без інвалідності) за основним місцем роботи, працює неповний робочий день: 1 година = 74,5 грн. У серпні вона відпрацювала 42 години, нарахували зарплату 3129 грн, премію 1492 грн, індексацію 708 грн. Усього за серпень нараховано 5329 грн. Чи потрібно донараховувати ЄСВ до мінімальної зарплати і які наслідки, якщо цього не зроблено? Як виправити цю помилку в додатку 1 Об’єднаної звітності за III квартал 2022 року й у Звіті з ЄСВ за 2020 рік?

Перехід на неповний робочий час
Як правильно оформити штатний розпис підприємства в разі переведення всіх працівників на умови неповного робочого часу на період воєнного стану (2/3 від звичайної тривалості 8-годинного робочого дня)? Який розмір посадових окладів зазначити — 100% окладів чи 2/3 від повного окладу? Який зазначити місячний фонд заробітної плати — з розрахунку 100% окладів чи з розрахунку 2/3 окладів?

До змісту номеру