• Посилання скопійовано

Суть справи

Купуємо генератор
Терористичні атаки на українські об’єкти енергетики змусили багатьох суб’єктів господарювання замислитися над придбанням електрогенератора (генератора, який працює на бензині, дизпаливі тощо і виробляє електроенергію). Але виникає дуже багато запитань. Чи потрібна ліцензія на зберігання пального? Чи реєструвати акцизний склад? Чи потрібен дозвіл на викиди і чи сплачувати екоподаток? Що з ПДВ — адже начебто є якась пільга?

Воєнний стан продовжено до 19 лютого
З 18.11.2022 р. діє Закон №2738, яким воєнний стан в Україні продовжується до 19.02.2023 р. Розгляньмо, як це вплине на ведення бізнесу та трудові відносини з працівниками.

Закон №2736: зміни у фінмоніторингу
Законом №2736 з 19.11.2022 р. посилено контроль за операціями з нерухомим майном та торгівлею культурними цінностями. Але головна мета нового закону — захист фінансової системи України від дій росії та білорусі.

Реєстрація акцизного складу і платника
Суб’єкт господарювання облаштовує у себе паливний склад, який відповідатиме поняттю акцизного складу. Які особливості реєстрації акцизного складу та платника акцизного податку?

Платежі за QR-кодом: чи потрібен РРО?
Банк пропонує дві можливості отримання за QR-кодом коштів від клієнтів, а саме: послуга «Еквайринг за QR-кодом» та послуга «Платежі за QR-кодом». Чи потрібно пробивати касовий чек за таких варіантів отримання коштів на рахунок? Яке документальне оформлення цих оплат?

Перевірки «пожежників» чи договори страхування
Законом №2655 (ми писали про нього в «ДК» №45/2022) передбачається замінити інспектування бізнесу органами ДСНС на договори страхування відповідальності. Але така заміна запрацює щойно з 2024 року!

Звільнення працівника: алгоритм дій
Як звільняти у 2022 році працівників? Чи потрібна копія наказу на звільнення? Повідомлення про нараховані і виплачені суми: кому видавати і коли?

Як рахувати індексацію аліментів
Верховний Суд у своєму рішенні навів алгоритм розрахунку інфляційних у разі несплати чи несвоєчасної сплати аліментів.

Авансовий звіт на сторонню особу
Чи можна оформити авансовий звіт на фізособу, яка не є працівником компанії? Які документи мають бути оформлені між компанією та фізособою?

До змісту номеру