• Посилання скопійовано

Що нового

Воєнний стан продовжено до 19 лютого

!  Усім

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 18.11.2022 р. з цієї ж дати набраd чинності Закон «Про затвердження Указу Президента України «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні».

Про наслідки продовження строку дії воєнного стану для суб’єктів господарювання ми розповідаємо у «ДК» №48/2022.

Закон України від 16.11.2022 р. №2738-IX чинний з 18.11.2022 р.


Загальну мобілізацію продовжено до 19 лютого

!  Усім

У газеті «Голос України» 18.11.2022 р. офіційно опубліковано Закон «Про затвердження Указу Президента України «Про продовження строку проведення загальної мобілізації».

Законом затверджено Указ Президента України від 07.11.2022 р. №758/2022 «Про продовження строку проведення загальної мобілізації», яким строк проведення загальної мобілізації продовжено на 90 діб — до 19.02.2023 р.

Закон України від 16.11.2022 р. №2739-IX чинний з 20.11.2022 р.


Зміни у первинному фінмоніторингу

!  Субʼєктам первинного фінмоніторингу

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 18.11.2022 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту фінансової системи України від дій держави, що здійснює збройну агресію проти України, та адаптації законодавства України до окремих стандартів Групи з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (FATF) і вимог Директиви ЄС 2018/843».

Закон вносить зміни до Закону про фінмоніторинг та Закону №2115.

Докладніше див. «ДК» №48/2022.

Закон України від 04.11.2022 р. №2736-IX чинний з 19.11.2022 р.


Оприлюднено Закон щодо Єдиного реєстру стратегічної екологічної оцінки

!  Екологам

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 19.11.2022 через 6 місяців з цієї дати набирає чинності Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо порядку здійснення стратегічної екологічної оцінки». «Деякими законами» є закони «Про охорону навколишнього природного середовища» і «Про стратегічну екологічну оцінку».

Серед іншого Законом врегульовано питання функціонування Єдиного реєстру стратегічної екологічної оцінки.

Єдиний реєстр стратегічної екологічної оцінки — це єдина інформаційно-комунікаційна система, що забезпечує створення, перегляд, збирання, внесення, накопичення, обробку, використання, розгляд, зберігання, захист, облік та надання інформації у сфері стратегічної екологічної оцінки.

Інформація, внесена до Єдиного реєстру стратегічної екологічної оцінки, є публічною та відкритою. Вільний доступ до неї забезпечується через мережу Інтернет.

Положення щодо відповідальності у сфері стратегічної екологічної оцінки (новий розділ VI Закону «Про стратегічну екологічну оцінку») набрали чинності з 19.11.2022 р.

Закон України від 03.11.2022 р. №2717-IX набирає чинності з 19.05.2023 р.


Є Закон про матеріали і предмети, призначені для контакту з харчовими продуктами

!  Операторам ринку

У газеті «Голос України» 19.11.2022 р. офіційно опубліковано Закон «Про матеріали і предмети, призначені для контакту з харчовими продуктами», який набере чинності через три роки з цієї дати.

Закон гармонізує українське законодавство до законодавства Європейського Союзу у сфері безпечності харчових продуктів.

Законом передбачено, зокрема:

визначення загальних вимог до предметів та матеріалів, що призначені для контакту з харчовими продуктами, суть яких полягає в недопущенні впливу упаковки на харчовий продукт, та спеціальні вимоги для окремих груп матеріалів і предметів;

ведення державного реєстру речовин, дозволених для використання у виробництві матеріалів і предметів, а також процесів переробки пластику;

врегулювання відносин, пов’язаних з виробництвом, обігом та використанням матеріалів і предметів;

встановлення вимог до маркування, декларування відповідності та вимог до забезпечення простежуваності матеріалів та предметів, що призначені для контакту з харчовими продуктами;

удосконалення положення щодо державного контролю та відповідальності операторів ринку матеріалів і предметів, призначених для контакту з харчовими продуктами.

Закон від 03.11.2022 р. №2718-IX набирає чинності 19.11.2025 р.


З нового року — новий Митний тариф

!  СГ

16.11.2022 р. Президентом підписано новий Закон «Про Митний тариф України». Цей Закон передбачає приведення товарної номенклатури України у відповідність до вимог сучасної, сьомої редакції Гармонізованої системи опису та кодування товарів версії 2022 року.

Прийняття нового закону спрямовано на:

приведення товарної номенклатури у відповідність до вимог ГС-2022 на виконання міжнародних зобов’язань, узятих у рамках Міжнародної конвенції про Гармонізовану систему опису та кодування товарів, до якої приєдналася Україна;

адаптацію статистичної системи України до міжнародних методів, стандартів та класифікації;

стандартизацію зовнішньоторговельної документації;

прискорення і спрощення процедури митного оформлення товарів під час здійснення зовнішньоторговельних операцій.

При цьому ставки ввізного мита на товари залишаються незмінними.

З набранням чинності цим Законом утратить чинність Закон від 04.06.2020 р. №674-IX «Про Митний тариф України».

Закон від 19.10.2022 р. №2697-IX набирає чинності 01.01.2023 р.,
станом на 23.11.2022 р. офіційно не опублікований


З 2023 року обмінники платитимуть авансовий внесок з податку на прибуток

!  Пунктам обміну валют

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 19.11.2022 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування діяльності з торгівлі валютними цінностями у готівковій формі».

Законом, зокрема, визначено, що платники податку, які здійснюють діяльність з торгівлі валютними цінностями у готівковій формі, зобов’язані сплачувати авансові внески з податку на прибуток підприємств за кожний пункт обміну іноземної валюти, внесений до Реєстру пунктів обміну іноземної валюти станом на перше число поточного місяця.

Авансовий внесок з податку на прибуток підприємств сплачується щомісяця, не пізніше останнього операційного (банківського) дня поточного місяця.

Авансовий внесок з податку на прибуток підприємств сплачується у розмірі:

трьох мінімальних заробітних плат, встановлених законом станом на 1 січня звітного (податкового) року, за кожний пункт обміну іноземної валюти, розташований у населеному пункті, чисельність населення якого перевищує 50 тисяч, за статистичними даними чисельності наявного населення України, розміщеними на вебсайті спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади в галузі статистики станом на 1 січня року, що передує поточному року;

однієї мінімальної заробітної плати, встановленої законом станом на 1 січня звітного (податкового) року, за кожний пункт обміну іноземної валюти, розташований в інших, крім зазначених вище, населених пунктах або за межами населених пунктів.

Водночас передбачено, що протягом 2023 року платники податку, які зобов’язані сплачувати авансові внески з податку на прибуток підприємств, сплачують такі авансові внески:

з 1 січня 2023 року до 30 червня 2023 року — із застосуванням коефіцієнта 0,33;

з 1 липня 2023 року до 31 грудня 2023 року — із застосуванням коефіцієнта 0,66.

Закон вводиться в дію з 01.01.2023 р.

Закон України від 03.11.2022 р. №2720-IX чинний з 20.11.2022 р.


Відновлено систему оформлення прав оренди сільгоспділянок

!  Власникам та орендарям сільгоспземель

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 18.11.2022 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення системи оформлення прав оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення та удосконалення законодавства щодо охорони земель».

Зокрема, Законом викладено в новій редакції пункт 6‑1 розд. X «Перехідні положення» Земельного кодексу України.

Докладніше про оформлення прав оренди земельних ділянок сільгосппризначення за цим Законом читайте в наступному номері «ДК».

Закон України від 19.10.2022 р. №2698-IX чинний з 19.11.2022 р.


Управління у сфері електронних комунікацій буде покращено

!  Операторам електронних комунікацій

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 18.11.2022 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо покращення управління у сфері електронних комунікацій».

Законом, зокрема, встановлено, що:

— строк дії чинних ліцензій на користування радіочастотним спектром України автоматично продовжується на період дії воєнного стану в Україні або окремих її місцевостях та протягом 6 місяців після його припинення чи скасування без дотримання вимог ст. 51 Закону «Про електронні комунікації»;

— строк дії чинних дозволів на користування ресурсом нумерації автоматично продовжується на період дії воєнного стану в Україні або окремих її місцевостях та протягом 6 місяців після його припинення чи скасування без дотримання вимог ст. 77 Закону «Про електронні комунікації»;

— під час дії воєнного стану в Україні або окремих її місцевостях та протягом 6 місяців після його припинення чи скасування виконання користувачами радіочастотного спектра умов ліцензій на користування радіочастотним спектром в Україні або окремих її місцевостях (відповідно до того, де оголошено воєнний стан) відтерміновується.

Не пізніш як за один місяць до закінчення шестимісячного строку після припинення чи скасування воєнного стану в Україні або окремих її місцевостях регуляторний орган повинен здійснити у встановленому ним порядку оцінку можливості виконання користувачами радіочастотного спектра умов ліцензій.

За результатами такої оцінки регуляторний орган приймає рішення про необхідність додаткового відтермінування виконання користувачами радіочастотного спектра умов ліцензій або про відсутність потреби такого додаткового відтермінування. Такому рішенню обов’язково передує проведення консультацій із користувачами радіочастотного спектра.

Додаткове відтермінування встановлюється на один строк для всіх ліцензіатів, які мають ліцензії з однаковими умовами, але не більше ніж на 2 роки.

Закон України від 16.08.2022 р. №2529-IX чинний з 19.11.2022 р.


Водіям подовжено максимальний безперервний строк перебування за кордоном

!  Міжнародним автоперевізникам

Кабмін вніс зміну до пункту 2-9 Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою КМУ від 27.01.1995 р. №57.

Максимальний безперервний строк перебування за кордоном водіїв ТЗ СГ, які мають ліцензію на право провадження госпдіяльності з міжнародних перевезень вантажів та пасажирів автотранспортом, збільшено з 45 до 60 к. д. з дня перетину держкордону.

Постанова Кабінету Міністрів України від 15.11.2022 р. №1285 чинна з 19.11.2022 р.


Порядки надання грантів бізнесу удосконалено

!  СГ

Кабмін вніс зміни до порядків, затверджених постановою КМУ від 21.06.2022 р. №738 (див. «ДК» №30/2022):

Порядку надання мікрогрантів на створення або розвиток власного бізнесу;

Порядку надання грантів для створення або розвитку садівництва, ягідництва та виноградарства;

Порядку надання грантів для створення або розвитку тепличного господарства.

Зокрема, для отримання гранту для створення або розвитку садівництва, ягідництва та виноградарства до заяви слід додати сканована копію проєкту висадки насаджень, підписану особою, яка його розробила.

Уточнено, що гранти для створення або розвитку тепличного господарства надаються на будівництво модульної теплиці площею не менш ніж 0,4 га та не більш ніж 2,4 га відповідно до типового проєкту з кількістю створених нових робочих місць не менше 14 на 1 гектар площі модульної теплиці для її будівництва (встановлення), придбання засобів виробництва (садивного матеріалу, насіння, технологічного обладнання), покриття витрат на їх доставку та введення в експлуатацію модульної теплиці з урахуванням максимального розміру гранту:

0,4 — 0,6 га — 2 млн грн;

0,8 — 1,2 га — 3,5 млн грн;

1,6 — 2,4 га — 7 млн грн.

Для отримання гранту до заяви слід додати скановану копію проєкту будівництва модульної теплиці з кошторисною документацією (відповідно до типового проєкту), підписану особою, яка його розробила.

Постанова Кабінету Міністрів України від 15.11.2022 р. №1283 чинна з 19.11.2022 р.


Нова звітність щодо показників якості газопостачання

!  Газопостачальникам

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, затвердила такі форми звітності та інструкції щодо їх заповнення:

— №1-НКРЕКП-газ-якість-розподіл (річна) «Звіт щодо показників надійності (безперервності) газопостачання»;

— №2-НКРЕКП-газ-якість-розподіл (річна) «Звіт щодо безпеки газорозподільних систем»;

— №3-НКРЕКП-газ-якість-розподіл (квартальна) «Звіт щодо показників комерційної якості надання послуг розподілу природного газу та надання компенсацій споживачам»;

— №4-НКРЕКП-газ-якість-постачання (квартальна) «Звіт щодо показників комерційної якості надання послуг з постачання природного газу та надання компенсацій споживачам».

Постанова НКРЕКП від 10.11.2022 р. №1416 набирає чинності з 01.02.2023 р.


Затверджено форми договорів для малої приватизації

!  Суб’єктам малої приватизації

Фонд державного майна затвердив:

Примірний попередній договір купівлі-продажу об’єкта малої приватизації (крім акцій, частки) за результатами електронного аукціону (в тому числі з умовами, без умов, зі зниженням стартової ціни, за методом покрокового зниження стартової ціни та подальшого подання цінових пропозицій, повторного за методом покрокового зниження стартової ціни та подальшого подання цінових пропозицій);

Примірний попередній договір купівлі-продажу об’єкта малої приватизації (крім акцій, частки), шляхом викупу;

Примірний попередній договір купівлі-продажу об’єкта малої приватизації — акцій (частки), що належать державі у статутному капіталі господарського товариства (господарської організації, підприємства), шляхом викупу;

Примірний договір купівлі-продажу об’єктів малої приватизації (крім акцій, частки), за результатами електронного аукціону, в тому числі з умовами, без умов, зі зниженням стартової ціни, за методом покрокового зниження стартової ціни та подальшого подання цінових пропозицій, повторного за методом покрокового зниження стартової ціни та подальшого подання цінових пропозицій;

Примірний договір купівлі-продажу об’єкта малої приватизації — акцій (частки), що належать державі у статутному капіталі господарського товариства (господарської організації, підприємства), за результатами електронного аукціону (в тому числі з умовами, без умов, зі зниженням стартової ціни, за методом покрокового зниження стартової ціни та подальшого подання цінових пропозицій, повторного за методом покрокового зниження стартової ціни та подальшого подання цінових пропозицій);

Примірний договір купівлі-продажу об’єкта малої приватизації (крім акцій, частки), шляхом викупу;

Примірний договір купівлі-продажу об’єкта малої приватизації — акцій (частки), що належать державі у статутному капіталі господарського товариства (господарської організації, підприємства), шляхом викупу.

Наказ ФДМУ від 27.09.2022 р. №1107 чинний з 27.09.2022 р.

Автор: Анастасія Поритко

До змісту номеру