• Посилання скопійовано

Передача основних засобів у користування працівникам на дистанційній роботі

Працівники на дистанційній роботі. Які документи треба оформити підприємству для передачі їм для роботи ноутбука та мобільного телефону (договір, акт приймання-передачі)?

Дистанційна робота — це форма організації праці, за якої робота виконується працівником поза робочими приміщеннями чи територією роботодавця, в будь-якому місці за вибором працівника та з використанням інформаційно-комунікаційних технологій (ст. 60-2 КЗпП).

Тож нагадаємо: якщо роботодавець перевів працівників на дистанційну роботу, то не забудьте оформити відповідний наказ та ознайомити з ним працівників під підпис.

Крім того, для організації робочого місця вдома також потрібно видати наказ про необхідність передачі працівникам відповідних основних засобів (ноутбука та мобільного телефону) для дистанційної роботи. Тому під час передачі ноутбука та мобільного телефону (й іншого майна підприємства) між роботодавцем та працівником має укладатися окремий акт приймання-передачі майна із зазначенням детальних характеристик та ступеня зносу переданого обладнання.

Тоді у разі їх пошкодження працівник буде зобов’язаний компенсувати ремонт, проте у межах середньомісячного заробітку (ст. 136 КЗпП).

Акт можна складати за формою, затвердженою Наказом Мінфіну від 13.09.2016 р. № 818, або за самостійно встановленою формою. Причому окремий договір цивільно-правового характеру на користування переданим майном не укладається, тому що працівник виконує роботи в рамках трудового договору, за яким роботодавець зобов’язаний забезпечити працівника відповідними засобами.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру