• Посилання скопійовано

Торгівля столовим вином у ФОПа на ІІ групі єдиного податку

ФОП на ІІ групі єдиного податку продає столове вино. Чи потрібно у фіскальному чеку наводити код УКТЗЕД та акциз 5%? Чи потрібно реєструватися платником акцизного податку?

ФОП на єдиному податку може торгувати лише деякими алкогольними напоями:

— столовими винами (ліцензія не потрібна);

— пивом (потрібна ліцензія на пиво);

— сидром та перрі без додавання спирту (потрібна ліцензія на сидр та перрі).

Докладніше про торгівлю столовим вином без ліцензії читайте в «ДК» №36/2018.

При цьому застосування РРО для ФОП 2-ї групи ЄП є обов’язковим відповідно до п. 296.10 ПКУ.

Згідно з пп. 212.1.11 ПКУ платниками акцизного податку, зокрема, є особи — суб’єкти господарювання роздрібної торгівлі, які здійснюють реалізацію підакцизних товарів.

Підакцизні товари (продукція) в пп. 14.1.145 ПКУ визначені як товари за кодами згідно з УКТ ЗЕД, на які ПКУ встановлено ставки акцизного податку. Перелік підакцизних товарів, до яких належать і вина (УКТ ЗЕД 2204, 2205, 2206), наведено у пп. 215.3.1 ПКУ. Тож столове вино є підакцизним товаром, в описаному випадку акциз сплачується за ставкою 5%.

З 1 січня 2022 року скасовано акцизні марки для звичайних вин та тестових зразків алкогольних напоїв. Проте якщо пляшка вина вже промаркована, то штрихкод акцизної марки теж потрібно зазначати в чеку.

Реєстрація платників акцизу відбувається, зокрема:

— за фактом видачі платнику ліцензії. Отримання ліцензії означає й реєстрацію платником акцизу;

— за фактом подання платниками декларації акцизного податку. Подали першу декларацію за місяць, в якому провели підакцизні операції, — отримали реєстрацію платниками акцизу.

В описаному випадку ФОП не повинен отримувати ліцензію на роздрібну торгівлю алкоголем, тож він буде зареєстрований як платник акцизу після подання першої декларації з акцизного податку за місяць, в якому розпочато торгівлю столовими винами. Платники акцизного податку подають щомісяця, не пізніше 20 числа наступного звітного періоду, контролюючому органу декларацію з акцизного податку.

Висновки:

— у фіскальному чеку слід зазначати суму акцизного податку за ставкою 5%, код УКТ ЗЕД та штрихкод акцизної марки (за її наявності);

— щомісяця подають декларацію акцизного податку;

— реєстрація ФОПа як платника акцизу відбувається під час першого подання декларації акцизного податку.

Автор: Єгорова Юлія

До змісту номеру