• Посилання скопійовано

Компенсувальні ПЗ з ПДВ за п. 199.1 ПКУ в разі повернення авансу

23.08.2022 р. було сплачено аванс постачальникові за товари для їх часткового використання в оподатковуваних і звільнених операціях. 25.08.2022 р. аванс постачальник повернув. ПН та РК складено та зареєстровано вчасно з дотриманням усіх вимог. Чи включати таку ПН до зведеної ПН, складеної відповідно до ст. 199 ПКУ?

Згідно з п. 199.1 ПКУ, такі зведені ПН складають не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду у разі придбання товарів, послуг, необоротних активів, які частково використовуються в оподатковуваних операціях, а частково — ні.

Якщо підприємство сплатило аванс за товари, які планувалися для використання частково в оподатковуваних і неоподатковуваних операціях, воно мало включати ПН за таким авансом до зведеної ПН, складеної згідно з п. 199.1 ПКУ. Але якщо аванс повернуто, товари, що планувалося отримати, вже не є такими, що призначені для використання частково в оподатковуваних і неоподатковуваних операціях. Тож і підстав для нарахування компенсувального ПЗ з ПДВ за такими товарами немає.

Отже, немає і підстав включати ПН за авансом до складу зведеної ПН.

Якби підприємство нарахувало компенсувальне ПЗ з ПДВ за п. 199.1 ПКУ за таким авансом, склало зведену ПН і зареєструвало в ЄРПН, то на дату повернення авансу йому довелося б коригувати зведену ПН, складаючи РК до зведеної ПН і реєструючи його в ЄРПН.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру