• Посилання скопійовано

Облік товару, частково вилученого митницею

Під час огляду на митниці за протоколом вилучено частину імпортного товару і в ВМД декларується менша сума, ніж в інвойсі та CMR. Оприбутковано буде товар у меншій кількості. А розрахунок із нерезидентом буде проведено на суму в інвойсі, бо згідно з контрактом ризики лежать на покупцеві-резидентові. Вартість вилученого митницею товару не відшкодовуватиметься підприємству-резиденту. За вилучений товар не сплачено мито та ПДВ. Що в обліку?

Відповідно до п. 9 НП(С)БО 9 суми, що сплачуються згідно з договором постачальникові, включають до складу первісної вартості запасів.

Причому відповідно до п. 14 НП(С)БО 9 не включаються до первісної вартості запасів, а належать до витрат того періоду, в якому вони були здійснені (встановлені), понаднормові втрати і нестачі запасів.

Наднормативні втрати і нестачі запасів та/або зіпсовані запаси, які виявлені під час оприбуткування і сталися під час їх транспортування, оцінюють виходячи з первісної вартості одиниці придбаних запасів (див. п. 2.3 Методрекомендацій №21).

Такі нестачі відображають на субрахунку 947 «Нестачі і втрати від псування цінностей».

1 Методичні рекомендації з бухгалтерського обліку запасів, затверджені наказом Мінфіну від 10.01.2007 р. №2.

З наведеного випливає, що суму вилучених товарів за їх первісною вартістю списують на субрахунок 947.

Підставою для такого списання будуть документи, оформлені митницею під час вилучення (протокол тощо).

На наш погляд, вилучені товари слід спершу відобразити на балансі підприємства, розрахувавши їх вартість за офіційним курсом НБУ на дату вилучення: Д-т 28 К-т 632. Первісну вартість таких запасів треба збільшити на транспортно-заготівельні витрати: Д-т 28 К-т 631 (у разі оплати таких витрат резиденту України у гривнях), 632 (у разі оплати таких витрат нерезиденту в іноземній валюті).

Одночасно з оприбуткуванням відображають господарську операцію списання: Д-т 947 К‑т 28.

Причому якщо транспортно-заготівельні витрати будуть відображені пізніше, то їх вартість також буде досписана на витрати пізніше: Д‑т 947 К-т 28.

Позаяк заборгованість на субрахунку 632 монетарна, за нею в загальному порядку нараховуватимуть курсові різниці — на дату балансу і на дату сплати.

Зрештою, оплата нерезиденту на всю суму за інвойсом, з урахуванням вилучених товарів: Д‑т 632 К-т 312.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру