• Посилання скопійовано

Чи потрібне повідомлення про умови трудового договору в разі переведення на нову посаду?

Чи потрібно підписувати повідомлення про умови трудового договору з працівником, якого перевели на нову посаду?

Закон від 01.07.2022 р. №2352-IX вніс до ст. 29 КЗпП зміни, які діють з 19 липня 2022 р.

Частина 1 ст. 29 КЗпП передбачає, що до початку роботи роботодавець зобов’язаний в узгоджений із працівником спосіб поінформувати його про:

1) місце роботи (інформація про роботодавця, у тому числі його місцезнаходження), трудову функцію, яку зобов’язаний виконувати працівник (посада та перелік посадових обов’язків), дату початку виконання роботи;

2) визначене робоче місце, забезпечення необхідними для роботи засобами;

3) права та обов’язки, умови праці;

4) наявність на робочому місці небезпечних і шкідливих виробничих факторів, які ще не усунуто, та можливі наслідки їх впливу на здоров’я, а також про право на пільги і компенсації за роботу в таких умовах відповідно до законодавства і колективного договору — під підпис;

5) правила внутрішнього трудового розпорядку або умови встановлення режиму роботи, тривалість робочого часу і відпочинку, а також про положення колективного договору (у разі його укладення);

6) проходження інструктажу з охорони праці, виробничої санітарії, гігієни праці і протипожежної охорони;

7) організацію професійного навчання працівників (якщо таке навчання передбачено);

8) тривалість щорічної відпустки, умови та розмір оплати праці;

9) процедуру та встановлені цим Кодексом строки попередження про припинення трудового договору, яких повинні дотримуватися працівник і роботодавець.

Із вищезазначеного зрозуміло, що роботодавець має інформувати нового працівника, з яким укладено трудовий договір, до початку його роботи.

Щоб поінформувати працівника, потрібно скласти довільної форми повідомлення про умови трудового договору, враховуючи всі обов’язкові пункти ч. 1 ст. 29 КЗпП, та ознайомити з ним працівника під підпис.

Ознайомлення працівників із наказами (розпорядженнями), повідомленнями, іншими документами роботодавця щодо їхніх прав та обов’язків допускається з використанням визначених у трудовому договорі засобів електронних комунікаційних мереж з накладенням удосконаленого електронного підпису або кваліфікованого електронного підпису (ч. 3 ст. 29 КЗпП).

Таким чином, враховуючи вищезазначене, робимо висновок, що надавати повідомлення про умови трудового договору працівникові, якого просто перевели на іншу посаду, не потрібно, бо він уже є працівником підприємства, а не новим працівником, якого приймають на роботу після 19 липня 2022 р.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру