• Посилання скопійовано

Облік у разі зміни ціни договору виконаних робіт

У 2021 р. підприємство виконувало монтажні роботи, виконавши їх із запізненням. Замовник з цієї причини не підписував акт. У червні 2022 р. сторони домовилися зменшити ціну на 5%, документи підписано. Як відобразити в бухгалтерському обліку?

Роботи виконані, але замовник не підписав акт

Відповідно до ч. 5 ст. 9 Закону про бухоблік господарські операції мають бути відображені в облікових регістрах у тому звітному періоді, в якому вони були здійснені.

Тому якщо роботи виконані, приміром, у жовтні 2021 року, складено акт виконаних робіт, то навіть якщо такий акт замовник не підписав, на дату його складання господарська операція з виконаних робіт має бути відображена в бухгалтерському обліку:

— Д-т 361 К-т 703 — на загальну вартість виконаних робіт;

— Д-т 703 К-т 641 — нараховано ПЗ з ПДВ;

— Д-т 703 К-т 791 — дохід від продажу віднесено на фінрезультати;

— Д-т 903 К-т 23 — списано собівартість виконаних робіт;

— Д-т 791 К-т 903 — собівартість реалізації віднесено на фінрезультати.

Про особливості відображення господарської операції в обліку на підставі акта, не підписаного замовником, ми розповіли в «ДК» №34/2022.

На цю саму дату підприємство — платник ПДВ повинне скласти ПН і зареєструвати в ЄРПН.

Зменшення ціни у червні 2022 року

Якщо сторони домовилися про зменшення ціни, уклавши додаткову угоду до первісного договору в червні 2022 року, то саме у червні потрібно відобразити зменшення ціни договору в бухгалтерському обліку.

Яким первинним документом оформити зменшення ціни?

Читаємо лист Мінфіну від 13.01.2015 р. №31-11410-08-10/699:

«У разі зміни ціни на товари, якщо умови договору на поставку товарів передбачають зміну ціни за домовленістю сторін, за встановленою договором процедурою сторони мають узгодити нову ціну. При цьому зміна ціни товару є окремою подією, яка потребує оформлення відповідним первинним документом.

…Таким первинним документом може бути акт про встановлення нової ціни, що на підставі змін до договору (або інших підстав зміни ціни) складається комісією підприємства і затверджується його керівником. Також підставою для відображення зміни ціни активів у регістрах бухгалтерського обліку може бути розпорядчий акт керівника підприємства, виданий у межах компетенції та відповідно до законодавства».

Тобто, якщо сторони уклали додаткову угоду про зменшення ціни, в цій угоді вони можуть обумовити і первинний документ, яким зафіксують зменшену ціну. Наприклад, це може бути акт на зменшення ціни, який підписують сторони.

Якщо додатковою угодою такого первинного документа не визначено, то на підставі угоди керівник підприємства може видати наказ, в якому наказати бухгалтеру відобразити в обліку зменшення ціни, датою додаткової угоди.

Зменшення ціни може бути оформлено і в іншому порядку, встановленому підприємством.

У бухгалтерському обліку зменшення ціни відображають із використанням субрахунку 704 «Вирахування з доходу»:

— Д-т 704 К-т 361 — на суму зменшення ціни;

— Д-т 704 К-т 641 — зменшення ПЗ з ПДВ, способом сторно (тобто суму за цим проведенням відображають із мінусом);

— Д-т 791 К-т 704 — зменшення ціни (без ПДВ) списано на фінрезультати.

Зрозуміло, що на цю саму дату підприємство має скласти РК до ПН, зменшивши ПЗ з ПДВ.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру