• Посилання скопійовано

Лікарняні, якщо відпрацьовано менше ніж 6 місяців

Працівника прийнято на роботу 15.04.2022 р., з 23.06.2022 р. і до сьогодні він на лікарняному. За рахунок підприємства лікарняні виплатили. Первинний лікарняний виписали на 5 днів, інші є продовженням по 5 днів. На сьогодні вже є лікарняні у статусі «Готовий до сплати». Чи до періоду розрахунку має потрапляти зарплата за квітень та травень? Які види виплат враховувати при розрахунку лікарняних?

Розрахунковий період

Для визначення сукупного доходу звернімося до п. 3 Порядку №12661, яким визначено, що середньоденна заробітна плата обчислюється з нарахованої у розрахунковому періоді заробітної плати, на яку нараховано ЄСВ.

Відповідно до п. 1 ч. 4 ст. 19 Закону №11052 та п. 29 Порядку №1266 застраховані особи, які протягом дванадцяти місяців перед настанням страхового випадку за даними Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування мають страховий стаж менше ніж шість місяців, мають право на допомогу по тимчасовій непрацездатності — виходячи з нарахованої заробітної плати (доходу), з якої сплачуються страхові внески, але не більше за розмір допомоги, обчислений з мінімальної заробітної плати, встановленої на час настання страхового випадку.

1 Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затверджений постановою КМУ від 26.09.2001 р. №1266.

2 Закон України від 23.09.1999 р. №1105-XIV «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Якщо застрахована особа перебувала у трудових відносинах менше ніж 12 календарних місяців за останнім основним місцем роботи, розрахунковий період визначають за фактично відпрацьовані календарні місяці (з першого до першого числа) (п. 26 Порядку №1266).

Таким чином, у зазначеній ситуації розрахунковим періодом для обчислення суми лікарняних працівникові буде травень. Позаяк роботодавець розрахував суму лікарняних працівникові із зарплати за квітень та травень, треба зробити перерахунок. Розрахована середня зарплата буде сталою на весь період хвороби працівника за одним страховим випадком, тобто перераховувати її з кожним продовженням е-лікарняного не потрібно.

Виплати, які враховуються під час розрахунку лікарняних

Це всі виплати, що входять до фонду оплати праці: основна та додаткова заробітна плата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, на які нараховують ЄСВ. Усі ці виплати включають до розрахунку в тому місяці, у якому їх нараховано. І позаяк ці виплати включаються до розрахунку лікарняних, відповідно, і дні, на які припадають ці виплати, включаються до розрахункового періоду.

Звертаємо увагу, що з розрахункового періоду вилучатимуться тільки дні, не відпрацьовані з поважних причин, вичерпний перелік яких зазначено в п. 3 Порядку №1266.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру