• Посилання скопійовано

Щодо заборони ввезення на митну територію України товарів з Російської Федерації

Лист Міністерства економіки України від 27.04.2022 р. №4431-07/18273-03

Суттєво. Мінекономіки нагадує митниці про принцип відсутності зворотної дії НПА в часі і вважає, що товари, ввезені з РФ до 24.02.2022 р. та досі не оформлені, мають бути розмитнені.

! Імпортерам

Міністерство економіки України розглянуло лист Державної митної служби України від 11.04.2022 р. №08-1/15-03/5.2/1752 2022 (вх. Мінекономіки від 11.04.2022 р. №03/23870-22) щодо заборони ввезення на митну територію України товарів з Російської Федерації та повідомляє.

Відповідно до частини другої статті 9 Закону України «Про зовнішньоекономічну діяльність» (далі — Закон) Кабінет Міністрів України приймає рішення про застосування заходів у відповідь на дискримінаційні та/або недружні дії інших держав, митних союзів або економічних угруповань шляхом запровадження режиму ліцензування або здійснення інших заходів відповідно до частин одинадцятої та дванадцятої статті 29 цього Закону.

Статтею 29 Закону передбачено, що у разі якщо інші держави, митні союзи або економічні угруповання обмежують реалізацію законних прав та інтересів суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності України, у відповідь на такі дії можуть застосовуватися адекватні заходи. Серед таких заходів є застосування повної або часткової заборони (повного або часткового ембарго) на торгівлю.

Частиною одинадцятою цієї статті визначено, що у разі якщо дискримінаційні та/або недружні дії щодо України застосовуються державою, визнаною Верховною Радою України державою-агресором та/або державою-окупантом, заходи у відповідь, визначені частиною третьою цієї статті, можуть застосовуватися за рішенням Кабінету Міністрів України.

Постановою Верховної Ради України від 27.01.2015 р. №129-VIII затверджено Звернення Верховної Ради України до Організації Об’єднаних Націй, Європейського Парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї НАТО, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, Парламентської Асамблеї ГУАМ, національних парламентів держав світу про визнання Російської Федерації (далі — РФ) державою-агресором.

У зв’язку із відкритою збройною агресією РФ проти України Постановою Кабінету Міністрів України від 09.04.2022 р. №426 «Про застосування заборони ввезення товарів з Російської Федерації» заборонено ввезення на митну територію України в митному режимі імпорту товарів з РФ.

При цьому залишається діючою прийнята відповідно до частини одинадцятої статті 29 Закону Постанова Кабінету Міністрів України від 30.12.2015 р. №1147 «Про заборону ввезення на митну територію України товарів, що походять з Російської Федерації», якою необхідно керуватися у разі ввезення в Україну товарів походженням з РФ з інших держав.

Водночас на адресу Мінекономіки надходять звернення суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності (копії додаються1) з проханням надати дозвіл на митне оформлення товарів, що були ввезені в Україну до 24.02.2022 р. — дати введення в Україні воєнного стану. Стосовно таких звернень слід враховувати загальновизнаний принцип права — закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі — завдяки якому, в тому числі, гарантується економічна стабільність провадження господарської діяльності.

1 Не наводимо. — Прим. ред.

Заступник міністра економіки України — торговий представник України Т. КАЧКА

До змісту номеру