• Посилання скопійовано

Про надання інформації

Лист Національного банку України від 21.03.2022 р. №25-0005/22656

Суттєво. Банк з урахуванням ризик-орієнтованого підходу самостійно приймає рішення щодо порядку встановлення джерел походження коштів юросіб, КБВ яких є PEPs, у тому числі переліку інформаційних джерел для встановлення таких відомостей.

! Банкам і їхнім клієнтам

Національний банк України (далі — Національний банк) за результатами розгляду листа Незалежної асоціації банків України (далі — НАБУ) від 06.03.2022 р. №8574-06/03 (далі — Лист) повідомляє таке.

Стосовно належної перевірки клієнтів, які відкривають зарплатні проекти, в тому числі щодо верифікації фізичних осіб.

Порядок відкриття суб’єктом господарювання поточних рахунків на користь фізичних осіб за їх згодою для виплати заробітної плати наведений у пункті 68 Інструкції про порядок відкриття і закриття рахунків клієнтів банків та кореспондентських рахунків банків — резидентів і нерезидентів, затвердженої постановою Правління Національного банку України від 12.11.2003 р. №492 (далі — Інструкція №492).

Такий порядок передбачає подання суб’єктом господарювання заяви про відкриття поточних рахунків на користь фізичних осіб (згідно з додатком 4 до Інструкції №492) та перелік фізичних осіб, на користь яких відкриваються рахунки, із зазначенням ідентифікаційних даних цих осіб.

Видаткові операції за такими рахунками здійснюються після звернення фізичної особи до банку, пред’явлення нею документів, що дають змогу банку верифікувати клієнта, та укладення договору банківського рахунку.

Ураховуючи поточну ситуацію в Україні, рекомендуємо банкам здійснювати верифікацію фізичних осіб, на користь яких відкрито поточні рахунки для зарахування заробітної плати, за допомогою спрощених способів верифікації, наведених у додатку 2 до Положення про здійснення банками фінансового моніторингу, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 19.05.2020 р. №65 (далі — Положення №65), або шляхом відеоверифікації, порядок якої встановлений у додатку 3 до Положення №65.

Стосовно верифікації суб’єкта господарювання в частині ідентифікаційних даних, що стосуються його державної реєстрації, Національний банк надав відповідне роз’яснення у листі від 04.03.2022 р. №57-0010/19314. Додатково зазначаємо, що після відновлення доступу до даних ЄДР1 банки мають здійснити заходи, наведені у пункті 21 додатка 2 до Положення №65.

1 ЄДР — Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань.

Стосовно встановлення джерел походження коштів юридичних осіб, кінцевими бенефіціарними власниками (далі — КБВ) яких є політично значущі особи, члени їх сім’ї та особи, пов’язані з політично значущими особами (далі — PEPs).

Обсяг дій банку щодо вжиття достатніх заходів з метою встановлення джерела статків (багатства) та джерела коштів, з якими пов’язані ділові відносини чи операції з PEPs, має бути пропорційним ризику ділових відносин (фінансової операції без встановлення ділових відносин) з клієнтом2.

2 Відповідно до частини тринадцятої статті 11 Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення».

Під час установлення джерел статків (багатства) та джерел коштів, пов’язаних із фінансовими операціями PEPs, банк використовує ризик-орієнтований підхід із метою визначення необхідної деталізації та глибини здійснення аналізу, кількості джерел інформації, що використовуватимуться для отримання та/або перевірки отриманої інформації (пункт 9 додатка 9 до Положення №65).

Отже, банк з урахуванням ризик-орієнтованого підходу самостійно приймає рішення щодо порядку встановлення джерел походження коштів юридичних осіб, КБВ яких є PEPs, у тому числі перелік інформаційних джерел для встановлення таких відомостей.

Стосовно внесення змін до Постанови Правління Національного банку України від 24.02.2022 р. №18 «Про роботу банківської системи в період запровадження воєнного стану» (далі — Постанова №18).

Національний банк врахував пропозиції НАБУ, зазначені у Листі. Актуальна редакція Постанови №18 розміщена на головній сторінці офіційного Інтернет-представництва Національного банку у розділі: Актуальні посилання / Контрольні примірники постанов.

З повагою Директор Департаменту фінансового моніторингу О. БЕРЕЖНИЙ

До змісту номеру