• Посилання скопійовано

Про порядок відкриття рахунків у зв’язку із введенням воєнного стану в Україні

Лист Національного банку України від 04.03.2022 р. №57-0010/19314

Суттєво. Якщо електронні реєстри не працюють, банк відкриває рахунки СГ на підставі документів, які дають можливість банку ідентифікувати та верифікувати клієнта, також можна використовувати дані сервісів перевірки контрагентів.

! Банкам і їхнім клієнтам

У зв’язку із військовою агресією Російської Федерації проти України Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні» в Україні введено воєнний стан.

Національний банк України (далі — Національний банк) з дня введення в Україні воєнного стану не припиняв роботу банків та не встановлював заборони щодо відкриття рахунків фізичним та юридичним особам.

Уповноважені банки під час відкриття рахунків суб’єктам господарювання, які мають мобілізаційні завдання, керуються нормами Положення про порядок здійснення безготівкових розрахунків в Україні в національній валюті в особливий період, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 23.12.2003 р. №577 (у редакції постанови Правління Національного банку України від 06.08.2019 р. №103).

Банки України мають право відкривати рахунки клієнтам згідно з положеннями Інструкції про порядок відкриття і закриття рахунків клієнтів банків та кореспондентських рахунків банків — резидентів і нерезидентів, затвердженої постановою Правління Національного банку України від 12.11.2003 р. №492 (у редакції постанови Правління Національного банку України від 01.04.2019 р. №56) (далі — Інструкція).

У разі якщо електронні реєстри не працюють і на виконання норм пункту 21 розділу I Інструкції неможливо отримати відомості в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань (далі — ЄДР), банк відкриває рахунки суб’єктам господарювання на підставі документів, які дають можливість банку ідентифікувати та верифікувати клієнта (виписки, витягу, інших документів і відомостей з ЄДР та установчих документів юридичних осіб у паперовій формі або таких документів в електронній формі, наданих засобами електронної комунікації або на змінному носії інформації).

Крім цього, на період блокування доступу до ресурсів Міністерства юстиції України банки можуть використовувати дані, отримані на сервісах перевірки контрагентів, зокрема https://youcontrol.com.ua та https://opendatabot.ua.

До закінчення воєнного стану в Україні вимоги пункту 16 розділу I Інструкції щодо надсилання повідомлення про відкриття/закриття рахунку клієнта до контролюючого органу, перевірки інформації та надсилання повідомлення про клієнтів-боржників органу державної виконавчої служби або приватному виконавцю не діють. Відповідні роз’яснення були надані листами Національного банку від 27.02.2022 р. №57-0010/18102 та від 28.02.2022 р. №57-0010/18383.

З повагою заступник голови О. ШАБАН

До змісту номеру