• Посилання скопійовано

Щодо утримання за виконавчими документами в період воєнного стану (крім аліментів) (витяг)

Лист Міністерства юстиції України від 08.04.2022 р. №28911/ПІ-Л-1198/20.4.1

Суттєво. Мін’юст нагадав, що на період воєнного стану припиняється звернення стягнення на заробітну плату, пенсію, стипендію та інший дохід боржника (крім рішень про стягнення аліментів та рішень, боржниками за якими є громадяни РФ).

! Працедавцям

Департамент державної виконавчої служби Міністерства юстиції України розглянув <…> запит <…> стосовно надання відповідних роз’яснень та в межах компетенції повідомляє таке.

<…>

Мін’юст відповідно до підпункту 83-27 пункту 4 цього Положення надає роз’яснення та рекомендації з питань примусового виконання рішень державним та приватним виконавцям.

Таким чином, надати роз’яснення положень чинного законодавства про виконавче провадження не виявляється можливим.

Додатково зазначаємо, що у зв’язку із військовою агресією Російської Федерації проти України Указом Президента України від 24.02.2022 р. №64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні» в Україні введено воєнний стан.

Державне підприємство «Національні інформаційні системи» повідомило про виникнення обставин непереборної сили (форс-мажорних) та тимчасово призупинило роботу Єдиних та Державних реєстрів Міністерства юстиції України (далі — Реєстри), зокрема Автоматизованої системи виконавчого провадження (далі — АСВП) — комп’ютерної програми, що забезпечує збирання, зберігання, облік, пошук, узагальнення, надання відомостей про виконавче провадження, формування Єдиного реєстру боржників та захист від несанкціонованого доступу, створення та забезпечення функціонування яких належить до компетенції Міністерства юстиції України.

Таке рішення прийнято з метою недопущення будь-яких несанкціонованих дій з інформацією Реєстрів та АСВП зі сторони ворога та для забезпечення збереження та захисту відомостей, що в них містяться, а також у зв’язку із численними кібератаками.

Наразі доступ до АСВП надано лише в режимі перегляду відомостей про виконавчі провадження без можливості вчинення виконавчих дій, таких як, наприклад, перевірка майнового стану боржника, отримання інформації про рахунки боржника у банках, накладення/зняття виконавцем арешту на/з майна та коштів шляхом винесення відповідних постанов тощо.

Найближчим часом планується відновлення повноцінного доступу до АСВП, після чого можливе буде вчинення виконавчих дій.

Водночас зазначаємо, що відповідно до Закону України «Про внесення зміни до розділу XIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про виконавче провадження» від 15.03.2022 р. №2129-IX розділ XIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про виконавче провадження» доповнено пунктом 10-2, згідно з яким, зокрема, тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України:

фізичні особи можуть здійснювати видаткові операції з рахунків, на кошти яких накладено арешт органами державної виконавчої служби, приватними виконавцями, без урахування такого арешту, за умови якщо сума стягнення за виконавчим документом не перевищує 100 тисяч гривень;

юридичні особи — боржники можуть здійснювати видаткові операції з рахунків, на кошти яких накладено арешт органами державної виконавчої служби, приватними виконавцями, виключно для виплати заробітної плати в розмірі не більше п’яти мінімальних розмірів заробітної плати на місяць на одного працівника такої юридичної особи, а також сплати податків, зборів та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування;

припиняється звернення стягнення на заробітну плату, пенсію, стипендію та інший дохід боржника (крім рішень про стягнення аліментів та рішень, боржниками за якими є громадяни Російської Федерації);

визначені цим Законом строки перериваються та встановлюються з дня припинення або скасування воєнного стану.

Щодо порушених у зверненні питань інформуємо, що винесення виконавцями постанов про припинення відрахування вищевказаними змінами до розділу XIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про виконавче провадження» не передбачено.

<…>

Директор Департаменту державної виконавчої служби М. КИСЕЛЬОВ

До змісту номеру