• Посилання скопійовано

Коментар до Закону України від 21.04.2022 р. №2212-IX

Воєнний стан діє до 25 травня: які наслідки для бізнесу?

23 квітня підписано та офіційно опубліковано Закон про продовження дії воєнного стану. Як це впливає на правила сплати податків та звітування з них? Що з реєстрацією ПН та РК? Які правила діють у сфері праці та оплати за роботу? Як нараховувати лікарняні? Що з перевірками контролюючих органів? Про це все далі.

21 квітня на черговому засіданні ВРУ прийнято загалом законопроєкт №7300 про затвердження Указу №259/2022, яким воєнний стан в Україні продовжується з 05:30 25 квітня 2022 року строком на 30 діб (тобто до 25 травня).

23 квітня Закон №2212 підписано Президентом та опубліковано в «Голосі України». З його текстом можна ознайомитися у рубриці «Документи для роботи» цього номера «ДК».

Продовження воєнного стану безпосередньо впливає на ведення бізнесу і трудові відносини з працівниками. Тож ми вирішили нагадати, які пільги та правила діють для платників різних податків і які нюанси роботи працівників під час війни.

Сплата податків та звітування

У разі відсутності у платника податків можливості своєчасно виконати свій податковий обов’язок під час війни (тобто наразі до 25 травня) він звільняється від відповідальності з обов’язковим виконанням таких обов’язків протягом шести місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні.

Це стосується:

  • дотримання термінів сплати податків та зборів, подання звітності, у тому числі звітності, передбаченої п. 46.2 ПКУ;
  • реєстрації у відповідних реєстрах податкових або акцизних накладних, розрахунків коригування;
  • подання електронних документів, що містять дані про фактичні залишки пального й обсяг обігу пального або спирту етилового тощо.

Але наголосимо, що це стосується саме тих платників, які не можуть виконувати своїх обов’язків! Про це ми писали у статті «Сплата податків та подання звітності під час воєнного стану» в «ДК» №11/2022.

Наразі до 31 травня діє ще й карантин, про це ми писали в новині «Карантин через коронавірус продовжено до кінця травня» в рубриці «Що нового?» в «ДК» №11/2022. А він також звільняє від штрафів за порушення строків звітування з окремих податків, крім ПДВ, акцизу та рентної плати. Проте, щойно карантин закінчиться, мораторій на штрафи закінчиться теж. І порушникам треба буде доводити, що через війну вони не мали можливості вчасно подати декларацію та/або сплатити податки.

До 25 травня ще не реєструємо ПН та РК

З 24 лютого 2022 року платники податку за операціями з придбання товарів/послуг, за якими в ЄРПН постачальники не зареєстрували ПН/РК, включають до складу податкового кредиту звітного періоду суми ПДВ, сплачені (нараховані) у складі вартості придбаних товарів/послуг, на підставі наявних у платника первинних (розрахункових) документів, складених (отриманих) платником податку за операціями з придбання товарів/послуг відповідно до Закону про бухоблік.

Далі протягом 6 місяців після припинення або скасування дії правового режиму воєнного стану платники зобов’язані забезпечити реєстрацію в ЄРПН усіх ПН/РК, реєстрація яких відтермінована на час дії правового режиму воєнного стану.

Податковий кредит, задекларований платниками під час останнього на підставі наявних у платника первинних (розрахункових) документів, підлягає обов’язковому уточненню (приведенню у відповідність) з урахуванням даних ПН/РК. Про це ми писали у статті «ПДВ-зміни під час війни: за лютий та наступні місяці» в «ДК» №13/2022.

Мораторій на перевірки контролюючих органів під час війни

На період воєнного стану (тобто наразі до 25 травня 2022 року) контролюючі органи не проводять планових та позапланових заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду. Це встановлено Постановою №303.

Зверніть увагу, що ДПС не належить до таких органів. Але ДПС може проводити тільки обмежене коло перевірок:

  • камеральні перевірки декларацій або уточнюючих розрахунків (у разі їх подання), до яких подано заяву про повернення суми бюджетного відшкодування, показники яких сформовані на підставі податкових накладних та/або розрахунків коригування, складених та зареєстрованих в ЄРПН, та/або митних декларацій, за винятком товарів (продукції), визначених пп. 215.3.1, 215.3.2, 215.3.2-1 та 215.3.3-1 ПКУ;
  • камеральні перевірки податкових декларацій платників єдиного податку 4-ї групи;
  • фактичні перевірки.

Про це ми писали у статті «Нові повноваження податківців та дії в разі втрати первинки: аналіз Закону №2173» у «ДК» №17/2022.

З 1 квітня фізособи-«єдинники» 1-ї та 2-ї груп звільняються від сплати ЄП

З 1 квітня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану на території України згідно з абзацом першим пп. 9.1 п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ фізособи-підприємці — платники єдиного податку першої та другої груп мають право не сплачувати єдиного податку. Тобто наразі можна не сплачувати за квітень та травень, адже воєнний стан діє до 25 травня. Але наголосимо, що платити не заборонено, адже це тільки право не платити.

2 та 9 травня — робочі дні

Навесні 2022 року мали би бути вихідними днями 2 травня (перенесення вихідного з 01.05.2022 р.) та 9 травня (святковий день).

Проте воєнний стан продовжено, тож наразі діє ст. 6 Закону №2136, якою встановлено інші правила на період воєнного стану, а саме призупинено дію ст. 73 КЗпП щодо визначення святкових і неробочих днів.

Тому 2 травня та 9 травня є звичайними робочими днями, робота в які оплачується у звичайному, а не подвійному розмірі.

Відповідно й банки працюватимуть у звичайному режимі 2 та 9 травня. Але наразі про це НБУ не повідомляв.

До того ж скасування свят і вихідних у травні впливає на нарахування відпусткових. Як тепер порахувати стаж, який дає право на щорічну відпустку? А середню зарплату як рахувати? І що робити з тривалістю відпустки? Про це ми розповідали у статті «Надаємо відпустку та рахуємо відпусткові під час війни: поради від редакції» в «ДК» №16/2022.

Трудові відносини під час війни

Ще наприкінці березня Мінекономіки надало роз’яснення щодо порядку дій роботодавців з 24 березня через набрання чинності Законом №2136. Зокрема, про права мобілізованих і тероборони, правила дистанційної роботи в разі переїзду працівників за кордон, надання відпустки в разі неможливості вийти на роботу, а також про простій.

Також окремо прописано правила виплати зарплати під час війни. Так от, роботодавець повинен вживати всіх можливих заходів для забезпечення реалізації права працівників на своєчасне отримання заробітної плати. Роботодавець звільняється від відповідальності за порушення зобов’язання щодо строків оплати праці, якщо доведе, що це порушення сталося внаслідок ведення бойових дій або дії інших обставин непереборної сили. Тож ці правила діють і далі до 25 травня.

Зі згаданими роз’ясненнями Мінекономіки можна ознайомитись у рубриці «Запитання і відповіді» «ДК» №14/2022.

Призупинення трудового договору: оформлення та наслідки

Позаяк воєнний стан продовжено до 25 травня, то до цієї дати й у працівників, і в роботодавців діє інструмент — призупинення трудових відносин. Яких правил при цьому слід дотримуватися? Як оформити та яких наслідків від цього чекати? Читайте про це докладно у статті «Призупинення трудового договору: оформлення та наслідки» в «ДК» №17/2022.

Якщо треба буде перевезти підприємство в безпечне місце, — є платформа для допомоги в релокації бізнесу

ДП «Прозорро.Продажі» запустило платформу, що допоможе перемістити бізнес із «гарячих точок» та продовжити його діяльність у безпечнішому місці.

До 25 травня діє скасування обов’язкового маркування товарів на час війни

До 25 травня суб’єкти господарювання, які не спроможні виконати вимоги щодо маркування товарів у зв’язку з військовими діями, можуть через продовження воєнного стану реалізовувати такі товари без обов’язкового нанесення інформації про них українською мовою.

Нарахування лікарняних під час війни

Процедура призначення допомог від ФСС не змінилася попри воєнний стан.

Але лікарняні в електронному вигляді наразі через технічні проблеми можуть не змінювати статус на «готовий до сплати». При цьому їх можна використовувати для оплати.

Водночас, якщо роботодавець через бойові дії не має можливості оформити заяву-розрахунок за лікарняним свого працівника (наприклад, якщо знищено матеріально-технічну базу підприємства тощо), застрахована особа може отримати лікарняні або декретну допомогу безпосередньо від ФССУ. Для цього необхідно звернутися до будь-якого зручного відділення Фонду, контакти всіх відділень оновлюються за посиланням.

Нормативна база

  • КЗпП — Кодекс законів про працю України від 10.12.1971 р. №322-VIII.
  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. №2755-VI.
  • Закон №2136 — Закон України від 15.03.2022 р. №2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану».
  • Закон №2212 — Закон України від 21.04.2022 р. №2212-IX «Про затвердження Указу Президента України «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні».
  • Закон про бухоблік — Закон України від 16.07.1999 р. №996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні».
  • Указ №259/2022 — Указ Президента України від 18.04.2022 р. №259/2022 «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні».
  • Постанова №303 — Постанова КМУ від 13.03.2022 р. №303 «Про припинення заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду в умовах воєнного стану».

Автор: Русанова Ганна

До змісту номеру