• Посилання скопійовано

Щодо плати за землю

Iндивідуальна податкова консультація Державної податкової служби України від 22.10.2021 р. №3989/IПК/99-00-04-01-03-06

Щодо плати за землю

Суттєво. Порядок обчислення ПЗ з орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності (ст. 288 ПКУ) не передбачає застосування розміру (ставок) такої орендної плати меншого, ніж ставки земельного податку.

! Платникам плати за землю

Державна податкова служба України на звернення Підприємства щодо плати за землю (далі — Плата), керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі — Кодекс), повідомляє.

Підприємство поінформувало, що є балансоутримувачем цілісного майнового комплексу, розташованого на земельних ділянках, які відповідно до Класифікатора видів цільового призначення земель, затвердженого наказом Державного комітету України із земельних ресурсів від 23.07.2010 р. №548 (далі — Класифікатор), класифіковані як землі:

громадської забудови (код 03.02 «Для будівництва та обслуговування будівель закладів освіти»);

промисловості (код 11.01 «Для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємствами, що пов'язані з користуванням надрами»);

зв'язку (код 13.03 «Для розміщення та експлуатації інших технічних засобів зв'язку»);

енергетики (код 14.02 «Для розміщення, будівництва, експлуатації та обслуговування будівель і споруд об'єктів передачі електричної та теплової енергії).

Основним видом діяльності Підприємства є добування та збагачення кам'яного вугілля.

Підприємство, без надання інформації щодо наявності фактичних прав власності/користування земельними ділянками, просить підтвердити правомірність застосування ним п. 284.4 ст. 284 Кодексу при обчисленні податкових зобов'язань з Плати за кожну окрему земельну ділянку, цільове призначення якої згідно з Класифікатором є землями: громадської забудови (код 03.02); промисловості (код 11.01); зв'язку (код 13.03); енергетики (код 14.02).

Плата за земельні ділянки, надані гірничодобувним підприємствам для видобування корисних копалин та розробки родовищ корисних копалин, справляється у розмірі 25 відсотків податку, обчисленого відповідно до ст. 274 і 277 Кодексу (п. 284.4 ст. 284 Кодексу).

Кодекс визначає, що Плата справляється у двох формах: податок із власників та постійних користувачів земельних ділянок (пп. 14.1.72 п. 14.1 ст. 14 Кодексу), а також орендної плати за надання у строкове користування земельної ділянки державної або комунальної власності (пп. 14.1.147 п. 14.1 ст. 14 Кодексу).

Право на користування надрами для провадження господарської діяльності з видобування корисних копалин засвідчується актом про надання гірничого відводу (част. перша ст. 19 Кодексу України про надра), який складається за формою, що є додатком до Положення про надання гірничих відводів, затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 р. №59 (далі — Акт).

Акт, що складається лише за наявності спеціального дозволу на користування ділянкою надр, а також затвердженого в установленому порядку проекту розробки родовища корисних копалин або будівництва гірничодобувного об'єкта, ідентифікує, у тому числі, й площу проекції гірничого відводу на денну поверхню, щодо ділянок якої у користувача надр виникають обов'язки з рекультивації після завершення гірничих робіт (ст. 50 Кодексу України про надра).

За вказаних обставин Підприємство як суб'єкт, який провадить господарську діяльність з видобування корисних копалин на підставі спеціального дозволу на користування надрами для видобування корисних копалин, а також акта гірничого відводу, має визначати податкові зобов'язання з Плати із застосуванням положень п. 284.4 ст. 284 Кодексу до площ земельних ділянок, класифікованих за кодом 11.02, також за кодами 03.02, 13.03, 14.02 за умови, що Підприємство зможе довести їх використання для провадження господарської діяльності з видобування корисних копалин та розробки родовищ корисних копалин, у межах координат, визначених у акті про надання гірничого відводу.

Порядок обчислення податкових зобов'язань з орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності (ст. 288 Кодексу) не передбачає застосування розміру (ставок) такої орендної плати меншого, ніж ставки земельного податку. Таким чином, якщо Підприємство має у користуванні земельні ділянки на умовах договорів оренди, то до укладення ним додаткових угод до договорів оренди земельних ділянок державної та комунальної власності не вбачається підстав для застосування положень п. 284.4 ст. 284 Кодексу для обчислення податкових зобов'язань з Плати в частині орендованих земельних ділянок.

Податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію (п. 52.2 ст. 52 Кодексу).

До змісту номеру