• Посилання скопійовано

Подарунки в рекламній акції роздає підрядник: які наслідки для замовника?

ТОВ передає ТМЦ за актом передачі іншому ТОВ-підряднику для вручення фізособам подарунків за проведеною акцією. Які податки, звіти при цьому сплачує та подає ТОВ-замовник?

Маємо ситуацію, коли підприємство саме не роздає ТМЦ фізособам, а доручає іншому суб'єктові провести акцію (в тому числі рекламну) із вручення подарунків фізособам. Тому саме на такого підрядника покладається обов'язок та витрати податкового агента зі сплати ПДФО та військового збору з вартості отриманих подарунків.

Як правило, сторони домовляються про те, що витрати по сплаті таких податків замовник компенсує. А ось облік такої компенсації буде залежати від того, чи оплачується вона окремо (і саме як компенсація), чи входить у вартість послуг підрядника.

У першому випадку (сплачується саме компенсація) у замовника виникають витрати (Д-т 949 К-т 685, Д-т 685 К-т 311). А у підрядника — доходи (Д-т 311 К-т 719).

У другому випадку (сума компенсації входить у вартість послуг) замовник враховує компенсацію сплачених податків і вартість послуг разом (Д-т 93 К-т 631, Д-т 631 К-т 311 відповідно). А підрядник списує суму сплачених податків на собівартість наданих послуг (Д-т 23 К-т 641).

Бухоблік передання ТМЦ підрядникові, залежить від того, на яких умовах передано ТМЦ.

Якщо право власності на передані ТМЦ до підрядника не переходить, такі ТМЦ, по суті, є цінностями на відповідальному зберіганні. ТОВ-замовник і далі обліковує їх на балансових рахунках обліку запасів — рах. 20 або 28. А в обліку робиться переміщення ТМЦ зі складу до окремого місця зберігання. Наприклад, «ТМЦ для проведення акції у ТОВ-підрядника». ТОВ-підрядник робить запис за дебетом забалансового рах. 023 «Матеріальні цінності на відповідальному зберіганні».

Далі ТОВ-підрядник проводить акцію та складає звіт про її проведення, в якому зазначає асортимент та кількість ТМЦ, що були використані під час акції. На підставі такого звіту ТОВ-підрядник списує ТМЦ з рах. 023, а ТОВ-замовник списує ТМЦ з рах. 20 або 28 до складу витрат на збут: Д-т 93 К-т 20, 28.

ПДФО та ВЗ нараховує та сплачує ТОВ-підрядник, а отже, він подає і звітність — додаток Д4 до єдиної звітності.

Якщо ТМЦ передають ТОВ-підрядникові з переходом права власності на них, то облік залежить від того, чи передбачено компенсацію від ТОВ-підрядника за такі товарно-матеріальні цінності. Якщо ні, то це буде безоплатна передача ТМЦ від одного суб'єкта до іншого, а якщо так — то звичайний продаж ТМЦ.

Юлія ЄГОРОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру