• Посилання скопійовано

Касова книга у відокремлених підрозділах

Підприємство має дві торгові точки з РРО. Виручку щодня здають до основної каси, і касові книги у торгових точках не ведуть. Щодня в РРО є залишок розмінної монети. Чи потрібно вести окремо касові книги у торгових точках?

За пп. 2 п. 3 Положення №1481 відокремлені підрозділи — це філії, представництва, відділення, що наділяються частиною майна господарських організацій, здійснюючи щодо цього майна право оперативного використання чи інше речове право, передбачене законодавством України, та інші структурні підрозділи (стаціонарні або пересувні), де реалізуються товари, надаються послуги та здійснюються розрахункові операції.

1 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 29.12.2017 р. №148.

Основною ознакою відокремленого підрозділу є його місцезнаходження за межами адреси юрособи-засновника. Таким чином, для того, щоб вважати торгові точки відокремленими підрозділами, вони повинні знаходиться за іншою адресою, ніж головне підприємство.

Відповідно до п. 11 Положення №148 оприбуткуванням готівки в касах відокремлених підрозділів установ/підприємств, які проводять готівкові розрахунки із застосуванням РРО без ведення касової книги, є забезпечення зберігання щоденних фіскальних звітних чеків (щоденних Z-звітів) в електронній формі протягом строку, визначеного п. 44.3 ПКУ (1095 днів), і внесення інформації згідно з фіскальними звітними чеками/електронними фіскальними звітними чеками до відповідних книг обліку (КОРО — у разі її використання на період виходу з ладу РРО чи вимкнення електроенергії). Установа/підприємство визначає місце та спосіб зберігання відокремленими підрозділами щоденних фіскальних звітних чеків (щоденних Z-звітів) в електронній формі.

Якщо у торгових точках не здійснюють інші касові операції, ніж ті, що реєструються через Рестратор розрахункових операцій (наприклад, видача заробітної плати або підзвітних сум тощо), касові книги у таких торгових точках не ведуть.

Отже, в наведеному випадку вести касові книги у торгових точках не потрібно.

Оприбутковують готівкову виручку на підставі щоденних Z-звітів, щодня в бухобліку роблять запис Д-т 301/РРО К-т 702.

Під час передання готівки з РРО до каси головного підприємства оформлюється прибутковий касовий ордер та робиться запис у касовій книзі.

У бухгалтерському обліку робиться запис Д-т 301/каса К-т 301/РРО. Це не обов'язково робити щодня, виручку до основної каси можна вносити за потреби, якщо не перевищено ліміт каси у торгових точках.

До речі, за перевищення ліміту каси фінансових санкцій вже немає, а от адміністративні за ч. 1 ст. 164-4 КУпАП залишаються, ми писали про це у «ДК» №29/2019.

Юлія ЄГОРОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру