• Посилання скопійовано

Пролонгація договору позики заднім числом: які наслідки?

Підприємство має прострочену кредиторську заборгованість за договором позики з нерезидентом. Термін повернення позики — 31.08.2018 р. Відсотки з цього періоду за договором не нараховуються. У липні 2021 р. прийнято рішення продовжити договір заднім числом з 01.09.2018 р. до 01.09.2023 р. Чи потрібно відсотки з 01.09.2018 р. і чи має підприємство право включити їх до витрат 2021 року? З якого періоду дисконтувати заборгованість?

Позаяк пролонгація договору планується заднім числом і після пролонгації заборгованість стає довгостроковою, то, справді, виникає підстава для дисконтування такої заборгованості теж заднім числом. Проте зміни у НП(С)БО, які спричинили необхідність дисконтування, діють з 2019 року. Отже, якщо у підприємства з 2019 року виникають обов'язки з дисконтування довгострокової заборгованості, йому доведеться коригувати суму доходів і витрат, а також дані декларації з податку на прибуток, починаючи з періоду початку дисконтування.

Щодо нарахування процентів, то це питання регулюється виключно договором позики з нерезидентом, тобто вирішується лише сторонами договору.

Якщо сторони вирішать, що проценти за договором мають нараховуватися, то вони відображаються у витратах того року, за який їх нараховано. Але якщо відсотки будуть нараховуватиcя заднім числом, це потребує змін у фінансовій звітності за відповідні роки. Так само підприємство може виправити і податкові декларації з податку на прибуток, якщо бажає зменшити оподатковуваний прибуток та суму податку. Включати витрати минулих років у поточному році не можна ані до бухобліку, ані з метою формування фінрезультату для потреб оподаткування.

Якщо підприємство коригує фінрезультат, йому потрібно звернути увагу на п. 140.1 та 140.2 ПКУ.

Зверніть увагу! Процентна ставка впливає на необхідність дисконтування: якщо ставка відповідає ринковому рівню процентних ставок, дисконтування не здійснюється. Перевірити рівень ринкових ставок можна за статистичними даними банків, оприлюдненими на офіційному вебсайті НБУ.

Юлія ЄГОРОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру