• Посилання скопійовано

Як списати кошти, сплачені за неотримані послуги?

У 2020 г. підприємство сплатило кошти за участь у виставці з ПДВ. Згодом відмовилося від участі. У квітні 2021 р. отримано додаткову угоду про те, що кошти не повертаються та є компенсацією збитків як штрафна санкція за відмову. Який буде бухоблік і чи коригувати суму вхідного ПДВ?

За умовами запитання підприємство сплатило за послуги (участь у виставці), якими потім не скористалося. Оплату за послуги здійснено з ПДВ, на суму ПДВ постачальник зареєстрував податкову накладну, а підприємство включило цю суму ПДВ до податкового кредиту. Згодом підприємство відмовилося від участі у виставці, а отже, не скористалося відповідними послугами, які були оплачені з ПДВ.

Згідно з пп. «г» п. 198.5 ПКУ платник ПДВ зобов'язаний нарахувати податкові зобов'язання виходячи з бази оподаткування, визначеної відповідно до п. 189.1 ПКУ, та скласти не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду і зареєструвати в ЄРПН у терміни, встановлені п. 201.10 ПКУ, зведену податкову накладну за послугами, придбаними з ПДВ, у разі якщо такі послуги починають використовуватися в операціях, що не є господарською діяльністю платника ПДВ.

У наведеному випадку відмову від отримання послуг та зарахування сплаченої суми в рахунок санкцій за відмову слід розглядати як використання оплачених послуг не в господарській діяльності платника ПДВ. Отже, податкові зобов'язання слід нарахувати на підставі пп. «г» п. 198.5 ПКУ.

Датою такого нарахування ПДВ буде дата додаткової угоди, за якою сторони прийняли рішення про зарахування оплати за участь у виставці в рахунок штрафної санкції. Відповідно, цією датою слід скласти і зведену податкову накладну, яку потрібно також зареєструвати в ЄРПН. Докладніше про зведені податкові накладні читайте у «ДК» №32/2018.

Бухоблік буде таким:

— до кінця місяця нараховано ПЗ за п. 198.5 ПКУ: Д-т 643/1 К-т 641/ПДВ;

— списано нараховані ПЗ на витрати: Д-т 949 К-т 643/1;

— списано заборгованість надавача послуг на витрати як штрафну санкцію: Д-т 948 К-т 371.

При формуванні фінрезультату з метою оподаткування ті платники податку на прибуток, які не коригують фінрезультату, жодних коригувань не здійснюють.

Ті платники, які коригують фінрезультат, мають звернути увагу на пп. 140.5.11 ПКУ, за яким фінрезультат збільшується на суму витрат від визнаних штрафів, пені, неустойок, відшкодування збитків, компенсації неодержаного доходу (упущеної вигоди), нарахованих відповідно до цивільного законодавства та цивільно-правових договорів, у тому числі у сфері зовнішньоекономічної діяльності, на користь осіб, які не є платниками податку (крім фізосіб, які є платниками податку на доходи фізосіб), та на користь платників податку, які оподатковуються за ставкою 0 відсотків відповідно до п. 44 підрозд. 4 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ. Зокрема, якщо отримувач коштів є платником податку на прибуток (крім нульової ставки), фінрезультат не коригується, а якщо він є платником єдиного податку, то коригується.

Докладніше про «умовні» ПЗ на підставі п. 198.5 ПКУ читайте у «ДК» №13/2016.

Юлія ЄГОРОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру