• Посилання скопійовано

Разові перевезення фізособою: що з оподаткуванням?

Підприємству необхідно разово перевезти вантаж. Перевізник — фізична особа на власному автомобілі. Який договір укласти між сторонами на цю послугу (ЦПХ чи інший вид)? Як правильно оподаткувати такий дохід за договором?

У наведеному випадку відносини між сторонами доречно оформити договором про надання послуг (ст. 837 та 901 ЦКУ).

Такий договір укладають лише в письмовій формі із зазначенням строку виконання, строку виплати винагороди. Результат закінчення роботи оформляють актом наданих послуг.

Виплати фізособі за договорами ЦПХ на надання послуг оподатковують ПДФО і військовим збором, а також на них нараховують ЄСВ.

ПДФО у розмірі 18% від суми винагороди перераховують до бюджету одночасно з виплатою грошей виконавцеві (пп. 168.1.2 ПКУ). Якщо акт наданих послуг підписано, але оплату не проведено, ПДФО сплачують протягом 30 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного місяця (пп. 168.1.5 ПКУ). Військовий збір утримують у розмірі 1,5% від суми винагороди та сплачують в ті самі строки, що й ПДФО.

Винагорода за ЦПД потрапляє й до бази нарахування ЄСВ (п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ1). Якщо винагороду нараховано, але не виплачено, ЄСВ сплачують не пізніше 20-го числа місяця, наступного за місяцем його нарахування, а винагороду за договором перераховують у погоджені строки.

1 Закон України від 08.07.2010 р. №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування».

Виплачену фізособі винагороду й утримані з неї ПДФО та ВЗ відображають у додатку 4ДФ до єдиної звітності за ознакою доходу «102», а в додатку 1 до цієї звітності — винагороду та нараховану на неї суму ЄСВ із кодом категорії застрахованої особи «26». Крім того, заповнюють та подають додаток 5 до єдиної звітності, але тільки за місяці, в яких було укладено або розірвано ЦПД із фізособою. Звітність подають протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного кварталу.

Світлана ЩЕРБИНА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру