• Посилання скопійовано

Скорочення штату у підприємця

ФОП з 01.04.2021 р. перейшов із загальної системи на ЄП II групи. У січні 2021 р. на посаду було прийнято інженера з охорони праці. ФОП хоче інженера скороти. Якщо немає профспілки, то чи потрібно погоджувати це скорочення з уповноваженим представником трудового колективу? Що написати в наказі на скорочення працівника?

Насамперед зазначимо, що підприємець самостійно приймає рішення щодо складання штатного розпису. Про це ми писали у статті «ФОП та штатний розпис: потрібен чи ні?» у «ДК» №22/2019, коментуючи лист Мінсоцполітики від 21.05.2019 р. №34/0/23-19/133 («ДК» №28/2021).

На практиці більшість підприємців розробляють штатні розписи, адже завдяки їм простіше розраховувати зарплату, здійснювати переведення працівників з посади на посаду чи до іншого підприємця, скорочувати штат тощо.

КЗпП передбачено кілька підстав для припинення трудового договору:

— за угодою сторін (п. 1 ст. 36 КЗпП);

— з ініціативи працівника (ст. 38 КЗпП);

— з ініціативи роботодавця у разі змін в організації виробництва і праці, в тому числі ліквідації, реорганізації, банкрутства або перепрофілювання підприємства, установи, організації, скорочення чисельності або штату працівників (п. 1 ст. 40 КЗпП).

Вимога ст. 43 КЗпП, за якою звільнення працівників потрібно погоджувати з профспілковою організацією, членом якої є працівник, а за її відсутності — з уповноваженим трудового колективу, стосується лише юросіб. Для підприємця такої вимоги законодавством не передбачено.

Для скорочення працівника підприємцю потрібно вчинити такі дії:

— повідомити працівника про зміну істотних умов праці у зв'язку зі змінами в організації виробництва та праці не пізніше ніж за 2 місяці до дати звільнення (ст. 49-2 КЗпП);

— по змозі перевести працівника за його згодою на іншу роботу (ст. 32 КЗпП);

— виплатити вихідну допомогу у розмірі середнього заробітку (ст. 44 КЗпП), якщо працівник відмовився від переведення, та інші належні йому при звільненні виплати.

Після виконання вищезазначених умов підприємець видає наказ про скорочення (або про переведення) та вносить зміни до штатного розпису (у разі його складання). У наказі на скорочення (див. зразок) зазначаються перелік посад, роботи на яких з певних причин не проводитимуться, кількість і категорії працівників, яких буде вилучено зі штатного розпису підприємства. При цьому прізвища вивільнюваних працівників не зазначаються.

Зразок

Після закінчення двох місяців (якщо працівник не звільниться раніше для нового працевлаштування) видається наказ про звільнення, проводиться остаточний розрахунок: виплачуються зарплата, компенсація за невикористану відпустку та вихідна допомога. Також видаються на руки відповідним чином заповнена трудова книжка та копія наказу про звільнення (п. 2 ст. 47 КЗпП).

I слід пам'ятати, що працівник завжди може подати позов до суду на роботодавця та оспорити своє звільнення в суді. У цьому разі підприємцю доведеться доводити доцільність змін в організації роботи кафе, які призвели до скорочення працівника, в судовому порядку.

Світлана ЩЕРБИНА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру