• Посилання скопійовано

Включення заблокованого РК до декларації з ПДВ покупця

У липні 2019 р. виник ПК з ПДВ на придбаний товар від постачальника. У травні 2021 р. товар повернено цьому постачальникові. У травні 2021 р. постачальник виписує РК на ПН від липня 2019 р., яку ДПА заблокувала. В якому періоді покупець включає РК до декларації: в періоді зменшення компенсації на користь продавця чи в періоді реєстрації РК?

Абзац 1 п. 201.10 ПКУ передбачає, що під час здійснення операцій з постачання товарів/послуг платник податку — продавець товарів/послуг зобов'язаний в установлені терміни скласти податкову накладну, зареєструвати її в ЄРПН та надати покупцю на його вимогу. Податкова накладна, складена та зареєстрована в ЄРПН платником податку, який здійснює операції з постачання товарів/послуг, є для покупця таких товарів/послуг підставою для нарахування суми податку, що відноситься до податкового кредиту.

Статтею 192 ПКУ передбачено: якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов'язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають коригуванню на підставі розрахунку коригування до податкової накладної, складеного в порядку, встановленому для податкових накладних, та зареєстрованого в ЄРПН.

Відповідно до пп. 192.1.1 ПКУ, якщо внаслідок такого перерахунку зменшується сума компенсації на користь платника податку — постачальника, то:

а) постачальник відповідно зменшує суму податкових зобов'язань за результатами податкового періоду, протягом якого проведено такий перерахунок;

б) отримувач відповідно зменшує суму податкового кредиту за результатами такого податкового періоду в разі, якщо він зареєстрований як платник податку на дату проведення коригування, а також збільшив податковий кредит у зв'язку з отриманням таких товарів/послуг.

Постачальник має право зменшити суму податкових зобов'язань лише після реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних розрахунку коригування до податкової накладної.

Отже, вимога реєстрації «зменшуючого» РК діє тільки для постачальника, який має право зменшити свої зобов'язання лише після реєстрації РК. Покупець, навпаки, зменшує свій податковий кредит незалежно від факту реєстрації РК в ЄРПН.

Тож якщо покупець повертає товар постачальникові, останній повинен скласти «зменшувальний» РК. Позаяк унаслідок перерахунку зменшується сума компенсації на користь платника податку — постачальника, то покупець зменшує суму ПК за результатами такого податкового періоду в разі, якщо він зареєстрований як платник податку на дату проведення коригування, а також збільшив ПК у зв'язку з отриманням таких товарів/послуг.

З огляду на вищезазначене доходимо висновку: у разі якщо виписаний постачальником «зменшувальний» РК до ПН було заблоковано податковою під час реєстрації в ЄРПН, то покупець повинен зменшити ПК з ПДВ у періоді зменшення компенсації на користь постачальника (незалежно від того, коли фактично буде виписано, розблоковано і зареєстровано РК і чи буде його розблоковано взагалі).

Світлана ЩЕРБИНА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру