• Посилання скопійовано

Пенсійний збір при набутті права власності на легковий автомобіль

Під час першої держреєстрації легкового автомобіля в сервісному центрі МВС вимагають сплатити збір на обов'язкове державне пенсійне страхування на підставі Закону №400. Враховуючи норму ст. 4.2 розділу I та вилучення розділу VII ПКУ, чи потрібно у 2021 році сплачувати зазначений збір? Яка процедура повернення перерахованих коштів?

Згідно з п. 7 ст. 1 Закону №4001, при набутті права власності на легкові автомобілі, що підлягають першій державній реєстрації в Україні територіальними органами МВС, крім випадків забезпечення легковими автомобілями інвалідів згідно із законодавством та успадкування легкових автомобілів відповідно до закону, підприємства, установи та організації незалежно від форми власності, фізособи сплачують збір на обов'язкове державне пенсійне страхування.

1 Закон України від 26.06.1997 р. №400/97-ВР «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування».

Об'єктом оподаткування є вартість автомобіля, визначена відповідно до договору купівлі-продажу, договору міни, довідки органів митної служби, акта експертної оцінки вартості автомобіля, інших документів, що підтверджують цю вартість. Диференційовані ставки збору встановлено залежно від вартості об'єкта (п. 8 ст. 4 Закону №400) у таких розмірах:

— 3% — якщо вартість легкового автомобіля не перевищує 165 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня звітного року (у 2021 році — зі суми до 374550 грн);

— 4% — якщо вартість легкового автомобіля перевищує 165, але не перевищує 290 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня звітного року (у 2021 році — зі суми понад 374550 грн до 658300 грн);

— 5% — якщо вартість легкового автомобіля перевищує 290 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня звітного року (у 2021 році — зі суми понад 658300 грн).

Збір сплачують з вартості автомобіля без урахування податку на додану вартість, якщо суму такого податку зазначено в документі, який підтверджує ціну транспортного засобу.

Сплату провадять на бюджетні рахунки, відкриті в головних управліннях Казначейства за кодом класифікації доходів бюджету 24140300 «Збір під час набуття права власності на легкові автомобілі», з урахуванням сервісних центрів, де відбулася реєстрація транспортного засобу.

Проконсультуватися щодо процедури отримання послуг із реєстрації та перереєстрації транспортного засобу можна за телефоном (044) 290-19-88 або на офіційній сторінці Facebook Головного сервісного центру МВС.

Також у п. 1.3 ПКУ зазначено, що ПКУ не регулює питання погашення податкових зобов'язань або стягнення податкового боргу з осіб, на яких поширюються судові процедури, визначені Кодексом України з процедур банкрутства, з банків, на які поширюються норми Закону «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», проведення комплексних перевірок з метою виявлення фінансових рахунків та погашення зобов'язань зі сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (крім особливостей функціонування єдиного рахунку, подання звітності щодо суми нарахованого єдиного внеску), зборів на обов'язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій.

Крім того, розділ VII «Збір за першу реєстрацію транспортного засобу» вилучено на підставі Закону від 28.12.2014 р. №71-VIII.

А відповідно до п. 4.2 ПКУ загальнодержавні, місцеві податки та збори, справляння яких не передбачено ПКУ, сплаті не підлягають. Це означає, що порядок нарахування, встановлення розміру пенсійного збору та випадків звільнення від сплати пенсійного збору покладено на Закон №400.

Таким чином, як зазначено вище, при купівлі автомобіля підприємство має сплатити пенсійний збір під час першої державної реєстрації автомобіля в Україні у відповідному розмірі.

Звільняються від сплати пенсійного збору тільки особи, які отримали автомобіль у спадок, а також особи з інвалідністю, які отримали автомобіль за спеціальною державною програмою забезпечення автомобілями осіб з інвалідністю.

Якщо підприємство придбало автомобіль саме з метою забезпечити ним особу з інвалідністю, яку згідно із законодавством звільнено від сплати збору, то сплачений пенсійний збір вважатиметься помилково перерахованими та підлягатиме поверненню.

Для повернення коштів необхідно звернутися спочатку до Пенсійного фонду України, який підготує спеціальне подання, на підставі якого органи Державної казначейської служби України повернуть платнику помилково сплачені кошти.

Світлана ЩЕРБИНА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру