• Посилання скопійовано

Який код КОАТУУ зазначати в акцизній накладній на неплатника акцизу?

В акцизній накладній на неплатника акцизу зазначаються адреса місця зберігання пального та код КОАТУУ. Цей код повинен відповідати коду територіальної громади, до складу якої входить населений пункт, чи коду населеного пункту (адреси зберігання)?

Відповідно до п. 32 розділу II Порядку №7291, в акцизній накладній, складеній на операції з реалізації пального суб'єкту господарювання, який не є платником (код операції «3»), адреса місця зберігання пального, яке не є акцизним складом, на якому суб'єкт господарювання — неплатник податку зберігає пальне виключно для потреб власного споживання чи промислової переробки (код органу місцевого самоврядування за КОАТУУ, область, район, населений пункт, вулиця, номер будинку), зазначається в акцизних накладних з напрямом використання пального:

або «0»;

або «9» — реалізація пального відповідно до пп. 229.8.10 ПКУ суб'єктам літакобудування;

або «10» — реалізація пального відповідно до пп. 229.8.10 ПКУ замовникам, які здійснили закупівлю для забезпечення потреб держави або територіальної громади;

або «15» — фізичний відпуск (відвантаження) зберігачем пального суб'єкту господарювання — платнику, пальне якого зберігалося на акцизному складі зберігача.

1 Порядок заповнення акцизної накладної, розрахунку коригування акцизної накладної, заявки на поповнення (коригування) залишку пального, заявки на поповнення (коригування) залишку спирту етилового, затверджений Наказом Міністерства фінансів України від 27.11.2020 р. №729.

Як бачимо, у дужках у тексті «(код органу місцевого самоврядування за КОАТУУ, область, район, населений пункт, вулиця, номер будинку)» деталізовано інформацію, з якої складається адреса місця зберігання пального. Тож кожен елемент має відноситися саме до такої адреси.

Тому вважаємо, що код органу місцевого самоврядування за КОАТУУ в цьому разі повинен відповідати останньому рівню класифікації, тобто саме тому населеному пункту, в якому розташоване місце зберігання пального.

Консультацій у ЗIР з цього питання знайти не вдалося, тож для певності пропонуємо звернутися до податківців за наданням відповідної IПК.

Юлія ЄГОРОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру