• Посилання скопійовано

Чи потрібен РРО при відпуску страв за картками?

ФОП надає замовникові послуги харчування працівників. Облік послуг ведеться за допомогою карток обліку, що їх працівники замовника пред'являють під час отримання обідів. Вартість послуг замовник оплачує у безготівковій формі шляхом передплати або постоплати. Фактично надані послуги підтверджуються актами. Що з РРО?

На думку податкової, потрібно застосовувати РРО. Цю думку вона висловлює в багатьох консультаціях.

Наприклад, дивимося відповідь на запитання у ЗIР, підкатегорія 109.09: «Яким чином СГ повинен проводити розрахунки через РРО та/або ПРРО за товари, які отримує покупець за допомогою подарункового сертифіката або з використанням відомостей, талонів, безкоштовних рецептів?».

Податкова відповідає, що під час здійснення розрахунків за допомогою подарункового сертифіката або з використанням відомостей, талонів, безкоштовних рецептів розрахункові операції проводять через РРО з позначенням форми оплати: «безготівкова». При цьому суб'єкт господарювання має право уточнити вид форми оплати: «подарунковий сертифікат», «талон», «відомість», а за безкоштовними рецептами — «безоплатно» та суму коштів за цією формою оплати.

Схожу відповідь читаємо в IПК ДФС від 01.12.2017 р. №2789/6/99-99-14-05-01-15/IПК: під час здійснення розрахунків із використанням відомостей, талонів розрахункові операції проводять через РРО на загальних підставах з використанням режиму попереднього програмування найменування, цін товарів (послуг) та обліку їх кількості з позначенням форми оплати, а саме: «талон», «відомість» або «кредит».

Логіка податкової така:

— під час здійснення розрахункових операцій у готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг потрібно застосовувати РРО (ст. 3 Закону про РРО1);

— розрахункова операція — приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів (послуг) (ст. 2 Закону про РРО);

— після «жетонів» у Законі про РРО написано «тощо». До цих «тощо» можна віднести і різноманітні талони, картки, відомості та подібні замінники грошей. З цього випливає, що під час відпуску страв за картками слід застосовувати РРО, з позначенням форми оплати, приміром «безготівкова за картками».

1 Закон України від 06.07.1995 р. №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

Отже, для уникнення конфлікту з податковою РРО в описаній ситуації рекомендуємо застосовувати.

Але якщо так сталося, що ФОП з якихось причин РРО не застосовував, можна спробувати убезпечитися нормою п. 12 ст. 9 Закону про РРО, де сказано, що РРО не застосовують, якщо в місці отримання товарів (надання послуг) операцій з розрахунків у готівковій формі не здійснюють (склади, місця зберігання товарів, оптова торгівля тощо).

Хоча вірогідність убезпечитися на підставі цієї норми невисока. Адже у громадській свідомості уже давно міцно закріпилося розуміння необхідності застосування реєстратора розрахункових операцій під час використання талонів, карток, відомостей.

Олександр ЗОЛОТУХІН, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру