• Посилання скопійовано

Щодо надання роз'яснення застосування положень законів, які регулюють відносини щодо сплати пайової участі у розвитку інфраструктури населених пунктів

Лист Міністерства розвитку громад та територій України від 12.02.2021 р. №1/15.2/515-21

Щодо надання роз'яснення застосування положень законів, які регулюють відносини щодо сплати пайової участі у розвитку інфраструктури населених пунктів

Суттєво. Забудовники, які розпочали спорудження об'єктів будівництва, але до 01.01.2021 р. не уклали договорів про пайову участь з органами місцевого самоврядування, вже не зобов'язані укладати такі договори.

! Забудовникам

Міністерство розвитку громад та територій України розглянуло в межах компетенції звернення <...> стосовно надання роз'яснення застосування положень законів, які регулюють відносини щодо сплати пайової участі у розвитку інфраструктури населених пунктів <...>, та повідомляє.

Питання пайової участі у розвитку інфраструктури населеного пункту до 01.01.2020 р. регулювалися статтею 40 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», згідно з якою замовник, що мав намір стосовно забудови земельної ділянки у відповідному населеному пункті, зобов'язаний був взяти участь у створенні і розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури населеного пункту шляхом перерахування коштів до відповідного місцевого бюджету на підставі договору про пайову участь, укладеного ним із відповідним органом місцевого самоврядування.

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання інвестиційної діяльності в Україні» (№132-IX від 20.09.2020 р., далі — Закон) з 01.01.2020 р. статтю 40 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» щодо пайової участі у розвитку інфраструктури населеного пункту виключено.

При цьому згідно з Прикінцевими та перехідними положеннями Закону:

  • договори про сплату пайової участі, укладені до 1 січня 2020 року, є дійсними та продовжують свою дію до моменту їх повного виконання;
  • протягом 2020 року замовники будівництва на земельній ділянці у населеному пункті перераховують до відповідного місцевого бюджету кошти для створення і розвитку інфраструктури населеного пункту у розмірі та в порядку, що встановлені частиною другою Прикінцевих та перехідних положень Закону.

Таким чином, протягом 2020 року діяли перехідні положення, а з 01.01.2021 р. повністю скасовано обов'язок замовника будівництва щодо пайової участі у розвитку інфраструктури населеного пункту.

Зважаючи на викладене та враховуючи, що відповідно до статті 58 Конституції України закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи, наразі відсутня правова підстава для укладання договорів та, відповідно, сплати коштів пайової участі по об'єктах будівництва, спорудження яких розпочато до скасування зазначеного обов'язку та які підлягають прийняттю в експлуатацію після 01.01.2021 р., але договір між замовниками таких об'єктів та органами місцевого самоврядування не було укладено.

Водночас зобов'язання щодо сплати коштів пайової участі, визначені умовами договорів про пайову участь, які було укладено замовниками будівництва з органами місцевого самоврядування до 01.01.2021 р., мають бути виконані в повному обсязі.

Перший заступник міністра В. ЛОЗИНСЬКИЙ

До змісту номеру