• Посилання скопійовано

Щодо питань застосування реєстраторів розрахункових операцій

Індивідуальна податкова консультація Державної податкової служби України від 30.03.2021 р. №1268/ІПК/99-00-07-05-01-06

Щодо питань застосування реєстраторів розрахункових операцій

Суттєво. Якщо доставка товару здійснюється поштовим оператором на умовах післяплати, то саме поштовий оператор зобов'язаний видавати чек РРО як відповідний розрахунковий документ, що підтверджує факт оплати товару.

! СГ, які торгують через пошту

Державна податкова служба України розглянула звернення фізичної особи — підприємця про надання індивідуальної податкової консультації з питань застосування реєстраторів розрахункових операцій (далі — РРО) і в порядку ст. 52 Податкового кодексу України (далі — Кодекс) повідомляє.

Згідно з запитом фізична особа - підприємець є платником єдиного податку другої групи, використовує програмний РРО та продає товари через мережу Інтернет з оплатою замовлення «накладений платіж/післяплата» з доставкою замовнику «Новою Поштою» або «Укрпоштою». Замовник розраховується на повну суму замовлення у відділенні поштового оператора, який приймає кошти у готівковій та/або безготівковій формі і впродовж кількох днів переказує кошти зі свого поточного рахунку на поточний рахунок підприємця одразу одним платежем за кілька замовлень.

Чи достатньо такій фізичній особі — підприємцю — платнику єдиного податку другої групи вкласти у замовлення видаткову накладну, чи необхідно вкласти у замовлення фіскальний чек на повну суму замовлення?

Враховуючи те, що у Вашому зверненні відсутня достатня інформація для надання вичерпної відповіді по суті порушених питань, а саме: не наведено вид товару, який реалізується, також незрозуміло, які саме кошти (переказ коштів, кошти за реалізований товар тощо) приймає транспортна компанія, надаємо відповідь, виходячи із загальних вимог чинного законодавства.

Правові засади застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг визначено Законом України від 6 липня 1995 року №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі — Закон №265), дія якого поширюється на усіх суб'єктів господарювання, їх господарські одиниці та представників (уповноважених осіб) суб'єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції у готівковій та безготівковій формі.

Встановлення норм щодо незастосування РРО в інших законах, крім Податкового кодексу України, не допускається.

Статтею 3 Закону №265 передбачено, що суб'єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу, зобов'язані:

  • проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи реєстратори розрахункових операцій або через зареєстровані фіскальним сервером контролюючого органу програмні реєстратори розрахункових операцій зі створенням у паперовій та/або електронній формі відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій, або у випадках, передбачених цим Законом, із застосуванням зареєстрованих у встановленому порядку розрахункових книжок;
  • надавати особі, яка отримує або повертає товар, отримує послугу або відмовляється від неї, включаючи ті, замовлення або оплата яких здійснюється з використанням мережі Інтернет, при отриманні товарів (послуг) в обов'язковому порядку розрахунковий документ встановленої форми та змісту на повну суму проведеної операції, створений в паперовій та/або електронній формі (у тому числі, але не виключно, з відтворюванням на дисплеї реєстратора розрахункових операцій чи дисплеї пристрою, на якому встановлений програмний реєстратор розрахункових операцій QR-коду, який дозволяє особі здійснювати його зчитування та ідентифікацію із розрахунковим документом за структурою даних, що в ньому міститься, та/або надсиланням електронного розрахункового документа на наданий такою особою абонентський номер або адресу електронної пошти).

Форму та зміст розрахункового документа/електронного розрахункового документа визначено Положенням про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 21.01.2016 р. №13, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 11.02.2016 р. за №220/28350.

Згідно з п. 6 ст. 3 Закону №265 РРО та/або програмні РРО та розрахункові книжки не застосовуються при продажу товарів (наданні послуг) платниками єдиного податку (фізичними особами — підприємцями), які не застосовують РРО та/або програмні РРО відповідно до Податкового кодексу України.

Відповідно до п. 296.10 ст. 296 Кодексу РРО та/або програмні РРО не застосовуються платниками єдиного податку першої групи.

Також, відповідно до п. 61 підрозділу 10 Перехідних положень Кодексу, з 1 січня 2021 року до 1 січня 2022 року РРО та/або програмні РРО не застосовуються платниками єдиного податку другої — четвертої груп (фізичними особами — підприємцями), обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує обсягу доходу, що не перевищує 220 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, незалежно від обраного виду діяльності, крім тих, які здійснюють:

  • реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;
  • реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров'я;
  • реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

У разі перевищення платником єдиного податку другої — четвертої груп (фізичною особою — підприємцем) у календарному році обсягу доходу, що не перевищує 220 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, застосування РРО та/або програмного РРО для такого платника єдиного податку є обов'язковим. Застосування РРО та/або програмного РРО починається з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжується в усіх наступних податкових періодах протягом реєстрації суб'єкта господарювання як платника єдиного податку.

Розрахунковою операцією у розумінні Закону №265 є приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів (послуг), видача готівкових коштів за повернутий покупцем товар (ненадану послугу), а у разі застосування банківської платіжної картки — оформлення відповідного розрахункового документа щодо оплати в безготівковій формі товару (послуги) банком покупця або, у разі повернення товару (відмови від послуги), оформлення розрахункових документів щодо перерахування коштів у банк покупця.

Обов'язок застосовувати РРО платником єдиного податку другої — четвертої груп виникає у разі реалізації технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, реалізації лікарських засобів, виробів медичного призначення, реалізації ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння та за умови здійснення розрахункових операцій у розумінні Закону №265.

У разі здійснення розрахунків виключно у безготівковій формі (шляхом переказу коштів замовниками із розрахункового рахунку на розрахунковий рахунок через установу банку або шляхом внесення коштів через касу банку, а також у разі проведення розрахунків у касі банку через платіжний термінал та/або ПТКС, який належить банку) РРО може не застосовуватись.

У запиті зазначено, що Ви застосовуєте програмний РРО.

У разі наявності зареєстрованого програмного РРО його застосування при проведенні розрахункових операцій є обов'язковим на загальних підставах.

Враховуючи викладене, повідомляємо.

Якщо доставка товару здійснюється поштовим оператором («Новою Поштою» або «Укрпоштою») за умови післяплати, що по своїй суті є «післяплата» в контексті звернення, то в момент отримання товару у відділенні поштового оператора покупець вносить кошти (готівкою або із застосуванням платіжних карток) для перерахування на банківський рахунок продавця. Чек РРО, як відповідний розрахунковий документ, що підтверджує факт оплати товару, у цьому випадку зобов'язаний видавати поштовий оператор («Нова Пошта» або «Укрпошта»). Документом, що свідчить про отримання того або іншого товару, буде видаткова накладна продавця, вкладена суб'єктом господарювання (продавцем) у посилку.

Якщо поштовий оператор чи його фінансова компанія при наданні товару покупцю проводить операції з приймання коштів як оплату за товар, то саме на отримувача коштів покладено обов'язок провести розрахункову операцію на повну суму покупки через РРО зі створенням у паперовій та/або електронній формі відповідного розрахункового документа (далі — фіскальний чек), що підтверджує виконання розрахункових операцій, з подальшим направленням його засобами телекомунікацій, або безпосередньо, або у будь-який інший зручний спосіб покупцю, який замовив у Вас відповідний товар у мережі Інтернет, із зазначенням в фіскальному чеку відповідної форми оплати.

Відповідно до пункту 52.2 статті 52 Кодексу податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію, та діє в межах законодавства, яке було чинним на момент надання такої консультації.

До змісту номеру