• Посилання скопійовано

Щодо можливості перебування на спрощеній системі оподаткування як платника єдиного податку третьої групи у разі здійснення діяльності з надання телекомунікаційних послуг (надання доступу до мережі Iнтернет)

Iндивідуальна податкова консультація Державної податкової служби України від 26.03.2021 р. №1226/IПК/99-00-18-04-02-06

Щодо можливості перебування на спрощеній системі оподаткування як платника єдиного податку третьої групи у разі здійснення діяльності з надання телекомунікаційних послуг (надання доступу до мережі Iнтернет)

Суттєво. Юрособа на спрощеній системі оподаткування може надавати провайдерські послуги доступу до Iнтернету.

! Iнтернет-провайдерам

Державна податкова служба України на звернення Товариства про надання індивідуальної податкової консультації, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі — Кодекс), повідомляє.

Товариство поінформувало, що перебуває на загальній системі оподаткування та здійснює діяльність з надання телекомунікаційних послуг (надання доступу до мережі Iнтернет), має намір перейти на спрощену систему оподаткування з 2021 року, і просить надати роз'яснення стосовно можливості перебування на спрощеній системі оподаткування як платника єдиного податку третьої групи у разі здійснення зазначеної діяльності.

Особливості застосування спрощеної системи оподаткування регламентовано розділом XIV Кодексу.

Пунктом 291.5 ст. 291 Кодексу визначено перелік видів діяльності, здійснення яких не дає права на застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності.

Відповідно до пп. 8 пп. 291.5.1 п. 291.5 ст. 291 Кодексу не можуть бути платниками єдиного податку першої — третьої груп суб'єкти господарювання (юридичні особи та фізичні особи — підприємці), які здійснюють діяльність з надання послуг пошти (крім кур'єрської діяльності), діяльність з надання послуг фіксованого телефонного зв'язку з правом технічного обслуговування та експлуатації телекомунікаційних мереж і надання в користування каналів електрозв'язку (місцевого, міжміського, міжнародного), діяльність з надання послуг фіксованого телефонного зв'язку з використанням безпроводового доступу до телекомунікаційної мережі з правом технічного обслуговування і надання в користування каналів електрозв'язку (місцевого, міжміського, міжнародного), діяльність з надання послуг рухомого (мобільного) телефонного зв'язку з правом технічного обслуговування та експлуатації телекомунікаційних мереж і надання в користування каналів електрозв'язку, діяльність з надання послуг з технічного обслуговування та експлуатації телекомунікаційних мереж, мереж ефірного теле- і радіомовлення, проводового радіомовлення та телемереж.

Частиною п'ятою п. 298.3 ст. 298 Кодексу визначено, що у заяві про застосування спрощеної системи оподаткування зазначаються обрані суб'єктом господарювання види господарської діяльності згідно з Класифікатором видів економічної діяльності ДК 009:2010. Класифікатор видів економічної діяльності ДК 009:2010 (далі — КВЕД ДК 009:2010) затверджений наказом Держспоживстандарту від 11.10.2010 р. №457 (зі змінами та доповненнями).

Відповідно до понять, наведених у ст. 1 Закону України від 18 листопада 2003 року №1280-IV «Про телекомунікації» (зі змінами та доповненнями), розділяються поняття оператора телекомунікацій та провайдера телекомунікацій.

Провайдер є суб'єктом господарювання, який має право на здійснення діяльності у сфері телекомунікацій без права на технічне обслуговування та експлуатацію телекомунікаційних мереж і надання в користування каналів електрозв'язку.

Тобто суб'єкт господарювання — юридична особа у разі надання провайдерських послуг доступу до мережі Iнтернет має право здійснювати діяльність на спрощеній системі оподаткування за умови, що таким провайдером не надаються послуги, визначені пп. 8 пп. 291.5.1 п. 291.5 ст. 291 Кодексу.

При цьому зазначаємо, що необхідною умовою правильного застосування податкового законодавства є встановлення (з'ясування) всіх суттєвих обставин здійснення відповідних господарських операцій та детальне вивчення всіх первинних документів та регістрів бухгалтерського обліку, оформленням яких вони супроводжувались.

Водночас інформуємо, що пунктом 52-8 підрозділу 10 розділу XX Кодексу тимчасово, на період по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), зупиняється перебіг строків, встановлених статтями 52 і 53 Кодексу щодо надання контролюючими органами індивідуальних податкових консультацій в письмовій формі.

Згідно з п. 52.2 ст. 52 Кодексу індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

До змісту номеру