• Посилання скопійовано

Щодо необхідності переоформлення ліцензії у разі зміни назви району

Iндивідуальна податкова консультація Державної податкової служби України від 29.03.2021 р. №1232/IПК/99-00-09-03-02-06

Щодо необхідності переоформлення ліцензії у разі зміни назви району

Суттєво. У разі зміни назви області, району, міста чи вулиці ліцензіат зобов'язаний повідомити орган ліцензування про зміну назви області, району, міста чи вулиці, але це не є підставою для переоформлення ліцензії.

! Ліцензіатам

Державна податкова служба України відповідно до ст. 52 Податкового кодексу України (далі — Кодекс) розглянула звернення Товариства про надання індивідуальної податкової консультації і повідомляє таке.

Товариство повідомляє, що має 7 місць ліцензій на право зберігання пального для власних потреб.

Відповідно до Постанови Верховної Ради України від 17.07.2020 р. №807-IХ «Про утворення та ліквідацію районів», у Донецькій області утворено: Бахмутський район, Волноваський район, Горлівський район, Донецький район, Кальміуський район, Краматорський район, Маріупольський район, Покровський район.

Адреси, що зазначені у ліцензіях, не відповідають новим районам. Окрім того, у ліцензіях не зазначено територіальні громади.

Товариство запитує:

1. Чи потрібно переоформлювати ліцензії, вказуючи оновлені адреси?

2. Чи потрібно вказувати громади в адресах?

3. Чи є дійсними ліцензії, якщо в них вказано застарілі адреси?

4. Чи можливе застосування будь-яких санкцій за неприведення адрес до актуального стану?

5. У який строк повинні бути внесені зміни у адреси?

6. Який порядок внесення змін у адреси?

Щодо питань 1 — 6.

Суспільні відносини у сфері ліцензування видів господарської діяльності, визначає виключний перелік видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню, встановлює уніфікований порядок їх ліцензування, нагляд і контроль у сфері ліцензування, відповідальність за порушення законодавства у сфері ліцензування видів господарської діяльності регулює Закон України від 2 березня 2015 року №222-VIII «Про ліцензування видів господарської діяльності» (далі — Закон №222).

Відповідно до частини 2 статті 15 Закону №222 ліцензіат зобов'язаний повідомляти орган ліцензування про всі зміни даних, зазначених у заяві, документах та відомостях, що додавалися до заяви про отримання ліцензії, протягом строку, встановленого ліцензійними умовами. У разі відсутності ліцензійних умов ліцензіат зобов'язаний повідомляти орган ліцензування про всі зміни даних, зазначених у заяві, документах та відомостях, що додавалися до заяви про отримання ліцензії, протягом одного місяця з дня, наступного за днем їх настання.

Отже, у разі зміни назви області, району, міста чи вулиці ліцензіат зобов'язаний повідомити орган ліцензування про зміну назви області, району, міста чи вулиці, але це не є підставою для переоформлення ліцензії.

Основні засади державної політики щодо регулювання виробництва, експорту, імпорту, оптової і роздрібної торгівлі, зокрема, пальним, забезпечення їх високої якості та захисту здоров'я громадян, а також посилення боротьби з незаконним виробництвом та обігом алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального на території України визначено Законом України від 19 грудня 1995 року №481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» зі змінами та доповненнями (далі — Закон №481).

Відповідно до ст. 15 Закону №481 зберігання пального здійснюється суб'єктами господарювання (у тому числі іноземними суб'єктами господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) всіх форм власності за наявності ліцензії.

У разі зміни відомостей, зазначених у виданій суб'єкту господарювання (у тому числі іноземному суб'єкту господарювання, який діє через своє зареєстроване постійне представництво) ліцензії (за винятком змін, пов'язаних з реорганізацією суб'єкта господарювання (у тому числі іноземного суб'єкта господарювання, який діє через своє зареєстроване постійне представництво) та/або зміною типу акціонерного товариства), орган, який видав ліцензію, на підставі заяви суб'єкта господарювання (у тому числі іноземного суб'єкта господарювання, який діє через своє зареєстроване постійне представництво) протягом трьох робочих днів видає суб'єкту господарювання (у тому числі іноземному суб'єкту господарювання, який діє через своє зареєстроване постійне представництво) ліцензію, оформлену на новому бланку з урахуванням змін.

Тобто у разі зміни відомостей, зазначених у виданій суб'єкту господарювання ліцензії на право зберігання пального (найменування юридичної особи або прізвища фізичної особи, місцезнаходження або місця проживання, адреси місця торгівлі в зв'язку з перейменуванням населеного пункту, вулиці тощо), суб'єкту господарювання видається ліцензія, оформлена на новому бланку з урахуванням змін.

Для отримання ліцензії, оформленої на новому бланку, суб'єктом господарювання подається заява (довільної форми) та документи, що підтверджують зміну відомостей.

Така ліцензія видається протягом трьох робочих днів з дня отримання заяви.

Чинним законодавством не передбачено граничних термінів при поданні суб'єктами господарювання заяв на переоформлення ліцензій на право зберігання пального.

Поряд з цим інформуємо, що пунктом 52-8 підрозділу 10 розділу XX Кодексу тимчасово, на період по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), зупиняється перебіг строків, встановлених, зокрема, статтями 52 і 53 розділу II Кодексу щодо надання контролюючими органами індивідуальних податкових консультацій в письмовій формі.

Відповідно до пункту 52.2 статті 52 Кодексу індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватись виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

До змісту номеру