• Посилання скопійовано

Щодо останніх змін, внесених до Порядку електронного адміністрування податку на додану вартість

Лист Державної податкової служби України від 23.12.2020 р. №3376/4/99-00-21-03-01-04

Щодо останніх змін, внесених до Порядку електронного адміністрування податку на додану вартість

Суттєво. Змінами в Порядку електронного адміністрування ПДВ, внесеними Постановою КМУ №1024, не змінено порядок обрахунку показника Σ Перевищ, а лише уточнено механізм його формування.

! Платникам ПДВ

Державна податкова служба України розглянула лист щодо останніх змін, внесених до Порядку електронного адміністрування податку на додану вартість, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 16 жовтня 2014 року №569 «Деякі питання електронного адміністрування податку на додану вартість» (далі — Порядок №569), та в межах компетенції повідомляє.

Стосовно розуміння змісту абзацу двадцять третього пункту 9 Порядку №569 у частині визначення показника Σ Перевищ.

Основні принципи функціонування системи електронного адміністрування ПДВ (далі — СЕА ПДВ) визначено статтею 200-1 Податкового кодексу України (далі — Кодекс) та регламентовано Порядком №569.

Постановою Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Порядку електронного адміністрування податку на додану вартість» від 28 жовтня 2020 року №1024 (далі — Постанова КМУ №1024) внесено зміни до Порядку №569.

Відповідно до пункту 200-1.3 статті 200-1 Кодексу показник Σ Перевищ є складовою формули, за якою обраховується сума податку, на яку платник податку має право зареєструвати в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі — ЄРПН) податкові накладні та/або розрахунки коригування (далі — реєстраційна сума).

Показник Σ Перевищ відображає загальну суму перевищення податкових зобов’язань, зазначених платником ПДВ у поданих податкових деклараціях з урахуванням поданих уточнюючих розрахунків до них, над сумою ПДВ, що міститься в складених таким платником податкових накладних та розрахунках коригування до них, зареєстрованих в ЄРПН.

Обрахунок реєстраційної суми Σ Накл та її складових, зокрема показника Σ Перевищ, здійснюється з урахуванням вимог відповідних норм Кодексу та Порядку №569, які регламентують функціонування СЕА ПДВ.

Формування показника Σ Перевищ здійснюється автоматично для кожного платника ПДВ окремо за кожний звітний період починаючи з 01 липня 2015 року, тобто враховується звітність з ПДВ починаючи з податкової звітності за липень 2015 року та податкові накладні і розрахунки коригування до них, складені починаючи з 01 липня 2015 року, та визначається загальна сума таких розрахованих по платнику показників наростаючим підсумком.

Такий розрахунок показників, що здійснюється в розрізі окремих звітних періодів та наростаючим підсумком, дає змогу реалізувати механізм реєстрації в ЄРПН податкових накладних / розрахунків коригування за рахунок показника Σ Перевищ у порядку, визначеному пунктом 200-1.9 статті 200-1 Кодексу, та відповідно забезпечує право платника податку на вчинення таких дій.

Отже, внесені Постановою КМУ №1024 зміни до пункту 9 Порядку №569 стосовно визначення, що загальна сума перевищення (Σ Перевищ) визначається за кожний звітний (податковий) період наростаючим підсумком, не змінюють порядок обрахунку показника Σ Перевищ, а лише уточнюють механізм його формування.

При цьому для уникнення обрахунку показника Σ Перевищ по зайво складених податкових накладних платнику податку слід дотримуватися вимог пункту 24 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого Наказом Міністерства фінансів України від 31 грудня 2015 року №1307 «Про затвердження форми податкової накладної та Порядку заповнення податкової накладної», щодо особливостей складання розрахунків коригування до зайво складених податкових накладних.

Щодо зміни в положеннях Порядку №569 посилання на загальну назву поточного рахунку платника ПДВ, з якого він перераховує кошти на електронний рахунок у СЕА ПДВ

Законом України від 07 грудня 2017 року №2245-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році» внесено зміни до підпунктів «а» та «б» пункту 200-1.4 статті 200-1 Кодексу, які стосуються особливостей зарахування коштів платника податку на рахунок в СЕА ПДВ (далі — електронний рахунок), зокрема з його поточного рахунку, виключивши з редакції таких підпунктів слово «власного».

Внесення відповідних змін до Порядку №569 не вплинуло на порядок зарахування коштів на електронний рахунок платника. При цьому можливість зарахування коштів на електронний рахунок платника з поточного рахунку іншого платника податків не передбачено жодною редакцією Порядку №569 (як попередньою, так і редакцією після внесення вказаних змін).

Враховуючи зазначене, з метою приведення положень Порядку №569 у відповідність до норм Кодексу (з урахуванням внесених змін) внесено вказані зміни до підпункту 1 пункту 22 та пункту 27 Порядку №569.

Заступник голови М. ТІТАРЧУКA

До змісту номеру