• Посилання скопійовано

Щодо оподаткування доходу, отриманого фізичною особою — підприємцем від продажу транспортного засобу юридичній особі

Індивідуальна податкова консультація Державної податкової служби України від 05.03.2021 р. №837/ІПК/99-00-04-03-03-06

Щодо оподаткування доходу, отриманого фізичною особою — підприємцем від продажу транспортного засобу юридичній особі

Суттєво. Дохід фізособи від продажу протягом року одного легкового автомобіля, мотоцикла, мопеда не оподатковується, другого — оподатковується за ставкою 5%, третього і наступних — 18%.

! Фізособам-підприємцям

Державна податкова служба України, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі — ПКУ), розглянула Ваше звернення щодо продажу транспортного засобу юридичній особі та в межах компетенції, з врахуванням обставин, викладених у запиті, повідомляє.

Платник податків у запиті просить надати індивідуальну податкову консультацію з питання оподаткування доходу, отриманого фізичною особою — підприємцем від продажу транспортного засобу юридичній особі.

Правові засади застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності, а також справляння єдиного податку визначає глава 1 розділу XIV ПКУ.

Відповідно до п. 292.1 ст. 292 ПКУ доходом фізичної особи — підприємця — платника єдиного податку є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ст. 292 ПКУ. При цьому до доходу не включаються отримані такою фізичною особою пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, доходи у вигляді бюджетних грантів, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності.

Враховуючи викладене, дохід, отриманий фізичною особою — підприємцем — платником єдиного податку від продажу власного рухомого майна, оподатковується за нормами, визначеними розділом IV ПКУ.

Оподаткування доходів фізичних осіб регламентується розділом ІV ПКУ.

Згідно з пп. 164.2.4 п. 164.2 ст. 164 ПКУ до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається частина доходів від операцій з майном, розмір якої визначається згідно з положеннями статей 172 — 173 Кодексу.

Порядок оподаткування операцій з продажу або обміну об’єктів рухомого майна визначає ст. 173 ПКУ.

Відповідно до п. 173.1 ст. 173 ПКУ дохід платника податку від продажу (обміну) об’єкта рухомого майна протягом звітного податкового року оподатковується податком на доходи фізичних осіб за ставкою 5 відс., визначеною в п. 167.2 ст. 167 ПКУ.

Згідно з п. 173.2 ст. 173 ПКУ, як виняток із положень п. 173.1 ст. 173 ПКУ, дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року одного з об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, не підлягає оподаткуванню.

Дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року другого об’єкта рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, підлягає оподаткуванню за ставкою, визначеною п. 167.2 ст. 167 ПКУ.

Разом з тим дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року третього та наступних об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда або іншого транспортного засобу, підлягає оподаткуванню за ставкою 18 відс., визначеною п. 167.1 ст. 167 ПКУ.

Крім того, відповідно до п. 173.3 ст. 173 ПКУ, у разі якщо стороною договору купівлі-продажу об’єкта рухомого майна є юридична особа чи самозайнята особа, така особа вважається податковим агентом платника податку та зобов’язана виконати всі визначені розд. IV ПКУ функції податкового агента. При цьому податковий агент утримує податок за ставками, визначеними відповідно до п. 173.1 або 173.2 ст. 173 ПКУ з урахуванням інформації про черговість продажу рухомого майна, зазначеної платником податку у договорі купівлі-продажу чи в окремій заяві.

Враховуючи викладене, доходи, отримані фізичною особою — резидентом від продажу протягом звітного (податкового) року одного легкового автомобіля, одного мотоцикла та одного мопеда, не оподатковуються податком на доходи фізичних осіб. В інших випадках доходи, отримані від продажу рухомого майна, підлягають оподаткуванню з урахуванням норм ст. 173 ПКУ.

При цьому, якщо стороною договору купівлі-продажу є юридична особа, то така особа вважається податковим агентом платника податку та зобов’язана виконати всі визначені розділом V ПКУ функції податкового агента.

Відповідно до п. 52.2 ст. 52 ПКУ індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

До змісту номеру