• Посилання скопійовано

У звіті з ЄСВ не було відображено відомості про прийняття працівника: як виправити?

У звіті з ЄСВ за вересень 2017 р. не було подано таблицю 5 з відомостями про прийняття працівника на роботу. Як можна виправити цю помилку?

Згідно з п. 4 розділу V Порядку №4351, якщо в таблиці 5 додатка 4 до Порядку №435 страхувальник не зазначив будь-якої дії щодо застрахованої особи з тих, що передбачені пп. 8 розділу IV цього Порядку, він подає Звіт за попередній період, який містить титульний аркуш (перелік таблиць Звіту) із зазначенням типу форми «додаткова» і таблицю 5 із зазначенням типу форми «додаткова», яка містить дані про цю застраховану особу. Звіт із зазначенням типу форми «додаткова» не має містити таблиць 1 — 4 додатка 4 до цього Порядку.

1  Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджений наказом Мінфіну від 14.04.2015 р. №435.

Нагадаємо, що таблицю 5 подають (п. 8 розділу IV Порядку №435), якщо:

— укладено або розірвано трудовий договір (цивільно-правовий договір, крім цивільно-правового договору, укладеного з фізособою-підприємцем, якщо роботи (послуги), що виконуються (надаються), відповідають видам діяльності, зазначеним у витягу з Єдиного державного реєстру юридичних виконувані осіб, фізосіб — підприємців та громадських формувань) із застрахованою особою;

— укладено або розірвано трудовий договір із застрахованою особою, яка працевлаштована на нове робоче місце;

— особу переведено на іншу посаду або роботу в того самого страхувальника;

— особа вперше вступила на військову службу або закінчила проходження військової служби (з вилученням зі списків особового складу військової частини (військового навчального закладу, установи тощо) у порядку, встановленому положеннями про проходження військової служби;

— особі надано відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами (у тому числі особам із числа військовослужбовців, осіб рядового та начальницького складу);

— особі надано відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку;

— особі надано відпустку для догляду за дитиною від трирічного віку до досягнення нею шестирічного віку.

Зверніть увагу: відповідно до ч. 16 ст. 25 Закону про ЄСВ1 строк давності щодо нарахування ЄСВ, а також застосування і стягнення сум недоїмки з єдиного внеску, штрафів та нарахованої пені не застосовується. Отже, страхувальник має право виправити помилки у звіті з ЄСВ за будь-який звітний період, позаяк законодавством не встановлено строку давності для виправлення помилок.

1  Закон від 08.07.2010 р. №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Михайло СТЕПАНОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру