• Посилання скопійовано

Матеріальна допомога на лікування дитини, батьки якої не є працівниками підприємства

Підприємство хоче надати матдопомогу на лікування дитини (40 тис. грн). Батьки дитини не є працівниками підприємства. Як надати допомогу, щоб у сторони, яка приймає, вона не оподатковувалася: переказати гроші батькам дитини чи медустанові? Які документи потрібні для проведення в обліку? Які податки має сплатити підприємство?

Для того щоб підприємство мало змогу надати матдопомогу на лікування дитини, батьки якої не є працівниками даного підприємства, потрібно від одного з батьків отримати заяву на ім’я благодійника із проханням укласти договір із закладом охорони здоров’я та оплатити за договором вартість лікування. У разі позитивного рішення благодійник укладає договір безпосередньо із медичним закладом і на підставі виставленого рахунку переказує гроші згідно з договором на розрахунковий рахунок закладу. На підставі цих документів також видається наказ. Крім того, мають бути такі документи: медичний висновок, чеки, касові ордери тощо.

Цільова допомога на лікування, переказана безпосередньо закладу охорони здоров’я, не включається до оподатковуваного доходу непрацівника підприємства, а також члена його сім’ї першого ступеня споріднення на підставі пп. «а» пп. 170.7.4 ПКУ.

І суму такої допомоги законодавчо не обмежено. Із суми допомоги, що не оподатковується ПДФО, військовий збір не утримується.

Допомога не оподатковується за умови її надання:

— особі з інвалідністю, дитині з інвалідністю або дитині, в якої хоча б один із батьків є особою з інвалідністю;

— дитині-сироті, напівсироті;

— дитині з багатодітної чи малозабезпеченої родини;

— дитині, батьки якої позбавлені батьківських прав.

Якщо вищезазначені умови виконано, матдопомога на лікування не оподатковується й у єдиному звіті з ПДФО, військовий збір і ЄСВ допомога на лікування, переказана закладу охорони здоров’я, відображається за ознакою «169».

Якщо ж умови не виконано, допомога підлягає оподаткуванню ПДФО за ставкою 18% та військовим збором 1,5%.

А в додатку №4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ і ЄСВ цільова матеріальна допомога відображається таким чином:

— за ознакою доходу «169» — відображатиметься цільова матеріальна допомога, яка не підлягає оподаткуванню за виконання вищезазначених умов;

— за ознакою «126» — відображатиметься цільова матеріальна допомога, яка підлягає оподаткуванню, якщо вищезазначені умови не виконані;

На кошти, переказані медичному закладу на оплату лікування фізособи, ЄСВ не нараховують, позаяк така виплата не входить до фонду оплати праці (п. 3.32 Інструкції №51).

1  Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату України від 13.01.2004 р. №5.

Світлана ЩЕРБИНА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру