• Посилання скопійовано

Фізособа вносить майно до статутного капіталу: які податкові наслідки?

Чи виникають податкові наслідки для фізособи, яка придбала майно за 100 тис. грн, і це майно було відчужене шляхом внесення до статутного капіталу підприємства (недержавного), але вартістю вже 1 млн грн? Ця особа є засновником та учасником підприємства.

До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається сума майнового та немайнового внеску платника податку до статутного капіталу юридичної особи — емітента корпоративних прав, в обмін на такі корпоративні права.

Придбанням інвестиційного активу вважаються операції з внесення платником податку коштів або майна до статутного капіталу юридичної особи — резидента в обмін на емітовані ним корпоративні права.

Отже, внесок фізичної особи до статутного капіталу юридичної особи — резидента є придбанням такою фізичною особою права власності на частку (пай) у статутному капіталі такої юридичної особи, тобто є витратами, понесеними у зв’язку з придбанням інвестиційного активу, і не є доходом платника податку.

При цьому юридична особа — емітент корпоративних прав виступає податковим агентом лише в частині відображення в податковому розрахунку з ПДФО, ВЗ та ЄСВ за оновленою формою під ознакою доходу «178» операції з майнового та немайнового внеску платника податку до статутного капіталу. Докладніше про цю нову форму див. у «ДК» №5/2021.

Зазначену норму передбачено пп. 165.1.44 та п. 170.2 ПКУ.

На практиці спочатку приймається письмове рішення учасників про наміри створити нове підприємство або збільшити розмір статутного капіталу існуючого підприємства, в якому потрібно зазначити:

— учасника, який вносить майно до статутного капіталу;

— грошову оцінку майна;

— строк, протягом якого майно має бути передане.

Що ж до оцінки майна, то учасники самі визначають його вартість, за якою воно вноситься до статутного капіталу — див. ст. 13 Закону про ТОВ/ТДВ1.

Експертна оцінка в цьому випадку не є обов’язковою — див. ст. 7 Закону про оцінку майна2. Вимог щодо мінімальної оціночної вартості майна теж немає: учасникам варто керуватись здоровим глуздом. Втім, за бажанням учасники можуть замовити професійну оцінку майна, яке вноситься до статутного капіталу.

Надалі, якщо цей учасник продаватиме свою частку, її вартість у сумі 1 млн грн враховуватиметься як витрати на придбання такої частки для цілей пп. 170.2.2 ПКУ. Вимоги про те, що вартість придбання частки має відповідати звичайним цінам або визначатись за експертною оцінкою, норми ПКУ не містять.

1  Закон України від 06.02.2018 р. №2275-VIII «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю».

2  Закон України від 12.07.2001 р. №2658-III «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні».

Юлія ЄГОРОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру