• Посилання скопійовано

Внесення до статутного капіталу ОЗ: що в обліку?

Засновник створив статутний фонд 100 тис. грн, вніс його на рахунок новоствореного підприємства. Через пів року вирішив внести до статутного капіталу ще меблі та офісну техніку, які мав. Як правильно оформити такий внесок та відобразити в обліку?

Наразі правила формування статутного капіталу та порядок внесення вкладів учасниками ТОВ прописано у ст. 12 — 15 Закону про ТОВ/ТДВ1.

Зокрема, розмір статутного капіталу ТОВ складається з номінальної вартості часток його учасників, виражених у гривнях. Розмір частки учасника товариства у статутному капіталі товариства може додатково визначатися у відсотках. Розмір у відсотках повинен відповідати співвідношенню номінальної вартості його частки та статутного капіталу товариства.

За ст. 13 Закону про ТОВ/ТДВ вкладом учасника товариства можуть бути гроші, цінні папери, інше майно. Але вклад у негрошовій формі повинен мати грошову оцінку. Її затверджують одностайним рішенням загальних зборів учасників, у яких взяли участь усі учасники товариства. При створенні товариства таку оцінку визначають рішенням засновників про створення товариства.

Передачу основних засобів до статутного капіталу оформляють актом приймання-передачі. Скадають його в довільній формі (з обов'язковими реквізитами первинного документа), але можна також використовувати типову форму акта №ОЗ-1. Таке майно передають за вартістю, визначеною в рішенні загальних зборів згідно зі ст. 115 ЦКУ та ст. 13 Закону про госптовариства2.

1 Закон України від 06.02.2018 р. №2275-VIII «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю».

2 Закон України від 19.09.91 р. №1576-XII «Про господарські товариства».

Бухоблік внесків

Iнструкцією №2911 для обліку та узагальнення інформації про стан і рух статутного капіталу ТОВ передбачено субрахунок 401 «Статутний капітал».

1 Iнструкція про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій підприємств і організацій, затверджена наказом Мінфіну від 30.11.99 р. №291.

За кредитом субрахунку 401 «Статутний капітал» відображають збільшення статутного капіталу, за дебетом — його зменшення (вилучення). Сальдо на цьому субрахунку маэ відповідати розміру статутного капіталу, який зафіксовано в установчих документах підприємства.

Аналітичний облік статутного капіталу ведуть за видами капіталу за кожним засновником, учасником, акціонером тощо. За кредитом цього субрахунку відображають збільшення статутного капіталу, за дебетом — його зменшення (вилучення). Сальдо на цьому рахунку має відповідати розміру статутного капіталу, який зафіксовано в установчих документах підприємства.

Відповідно до п. 10 П(С)БО 7 первісною вартістю основних засобів, внесених до статутного капіталу підприємства, визнається погоджена засновниками (учасниками) підприємства їх справедлива вартість з урахуванням витрат, передбачених п. 8 П(С)БО 7.

Відображають в обліку внесок засновника у вигляді ОЗ, МНМА, НМА проведенням: Д-т 10, 11, 12 К-т 46.

Податок на прибуток

З огляду на проведення, які слід відображати в обліку в момент отримання внесків від засновників, їх не включають до складу ані доходів, ані витрат. Тому сума внесків не впливає на об'єкт оподаткування податком на прибуток.

Але якщо вклад вносять необоротними активами, то слід пам'ятати про податкову амортизацію. Податківці у ЗIР, підкатегорія 102.05, зауважили, що у податковому обліку не передбачено обмежень щодо нарахування амортизації на основні засоби та нематеріальні активи, внесені до статутного фонду підприємства. Тому якщо такі основні засоби та нематеріальні активи призначено для використання в господарській діяльності платника податку, вони підлягають амортизації згідно з п. 138.3 ПКУ. Й амортизації підлягає їх вартість, погоджена засновниками (учасниками) підприємства.

Податок на додану вартість

Згідно з п. 185.1 ПКУ об'єктами оподаткування є операції платників ПДВ з постачання товарів та послуг на митній території України. Під постачання товарів підпадає будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власник (пп. 14.1.191 ПКУ).

Отже, якщо основні засоби вносить засновник — платник ПДВ, то для засновника такий внесок буде постачанням товарів.

У разі отримання внесків від фізосіб-засновників наслідків з ПДВ не виникає. А от засновник — платник ПДВ на дату передачі основного засобу повинен скласти податкову накладну (базою оподаткування є договірна вартість, узгоджена засновниками, але не нижче від балансової вартості об'єкта (ст. 198 ПКУ)) та зареєструвати в ЄРПН, і на підставі цієї накладної він має право на податковий кредит, який відображає проведенням Д-т 641 К-т 46.

Податок на доходи фізосіб

З огляду на норми розділу IV ПКУ, для фізособи-засновника внесення вкладів не є доходом. Але підприємство-емітент має відобразити у формі №1ДФ під ознакою доходу «178» суми коштів або майна, внесених фізособою до статутного фонду.

Згідно з пп. 170.2.6 ПКУ до складу загального річного оподатковуваного доходу платника податку включається додатне значення загального фінансового результату операцій з інвестиційними активами за наслідками такого звітного (податкового) року.

Загальний фінансовий результат операцій з інвестиційними активами визначається як сума інвестиційних прибутків, отриманих платником податку протягом звітного (податкового) року, зменшена на суму інвестиційних збитків, понесених платником податку протягом такого року.

Тож дохід у фізособи-засновника виникатиме лише при виході чи продажу своєї частки статутного капіталу.

Світлана ЩЕРБИНА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру