• Посилання скопійовано

Що нового

За перебування у громадських закладах і транспорті без масок штрафують

! Усім

У зв'язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 20.11.2020 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)».

Статтю 44-3 Кодексу про адміністративні правопорушення доповнено новим абзацом 2, згідно з яким перебування в громадських будинках, спорудах, громадському транспорті під час дії карантину без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно, — тягне за собою накладення штрафу від 10 до 15 н. м. д. г. (170 — 255 грн).

Закон України від 06.11.2020 р. №1000-IX чинний з 21.11.2020 р.


Про чергові карантинні обмеження попередять за тиждень

! Усім

Верховна Рада постановила, що у разі виникнення необхідності для запобігання поширенню COVID-19 запровадити на всій території України чи на території окремого регіону (адміністративно-територіальної одиниці) заборону:

регулярних та нерегулярних перевезень пасажирів автомобільним, залізничним транспортом, міським електротранспортом, метрополітеном у міському сполученні;

відвідування закладів освіти здобувачами освіти;

приймання відвідувачів суб'єктами господарювання, які провадять діяльність у сфері культури;

приймання відвідувачів у кінотеатрах;

приймання відвідувачів суб'єктами господарювання, які провадять діяльність у сфері громадського харчування (барів, ресторанів, кафе тощо);

приймання відвідувачів у торговельно-розважальних центрах;

приймання відвідувачів суб'єктами господарювання, які провадять діяльність у сфері торговельного і побутового обслуговування населення;

покидати місця свого проживання —

Кабмін може запроваджувати на відповідній території більше одного із зазначених заходів виключно за умови оприлюднення відповідного рішення про це не пізніше ніж за 7 к. д. до початку їх дії;

не пізніше ніж за 7 к. д. до початку дії двох і більше зазначених заходів КМУ повинен проінформувати про програми (заходи), що будуть запроваджені (вжиті) для підтримки вразливих груп населення, працівників та суб'єктів господарювання, зокрема щодо організації перевезень працівників до місця роботи та у зворотному напрямку, а також внести до ВРУ проєкт закону щодо надання держпідтримки та пільг населенню та СГ, які зазнають негативних наслідків у зв'язку з посиленням протиепідемічних заходів.

Чи зобов'язана епідемія чекати передбачені постановою 7 календарних днів до запровадження протиепідемічних заходів, не повідомляється.

Постанова Верховної Ради від 17.11.2020 р. №1004-IX чинна з 25.11.2020 р.


Мінцифри сприятиме розвитку широкосмугового доступу до Iнтернету

! Усім

Кабмін вніс зміну до п. 4 Положення про Міністерство цифрової трансформації України, затвердженого постановою КМУ від 18.09.2019 р. №856.

До функцій Мінцифри тепер належить сприяння розвитку та доступності послуг широкосмугового доступу до Iнтернету, формування пропозицій щодо надання державної підтримки, у тому числі фінансової, такому розвитку.

Постанова Кабінету Міністрів України від 18.11.2020 р. №1125 чинна з 20.11.2020 р.


Комісія з регулювання азартних ігор та лотерей офіційно стала КРАIЛ

! Організаторам азартних ігор і лотерей

Кабмін замінив у Положенні про Комісію з регулювання азартних ігор та лотерей, затвердженому постановою КМУ від 23.09.2020 р. №891, слово «Комісія» (крім заголовка і першої згадки в тексті) на абревіатуру КРАIЛ.

Постанова Кабінету Міністрів України від 18.11.2020 р. №1123 чинна з 20.11.2020 р.


Телефонні радіоподовжувачі знову дозволені

! Телефонним абонентам

Кабмін постановив, що використання радіотехнології, передбаченої позицією 12 розділу I Плану використання радіочастотного ресурсу України, затвердженого постановою КМУ від 09.06.2006 р. №815 (радіоподовжувачі абонентських телефонних ліній), відновлюється до 1 січня 2025 року.

Також виправлено помилку в назві технології «HARVEST» у цій позиції і викладено в новій редакції позицію 24 «Широкосмуговий радіодоступ».

Постанова Кабінету Міністрів України від 18.11.2020 р. №1126 чинна з 20.11.2020 р.


Встановлено порядок передачі даних з ПРРО до ДПС

! СГ, які застосовують ПРРО

З метою забезпечення належного виконання вимог ПКУ, Закону про РРО і вдосконалення НПА, пов'язаних із застосуванням РРО, Мінфін вніс зміни до свого Наказу від 08.10.2012 р. №1057 «Про затвердження Вимог щодо створення контрольної стрічки в електронній формі у реєстраторах розрахункових операцій та модемів для передачі даних та Порядку передачі електронних копій розрахункових документів і фіскальних звітних чеків реєстраторів розрахункових операцій дротовими або бездротовими каналами зв'язку до органів державної податкової служби». Зокрема, назву документа змінено на «Про затвердження Вимог щодо створення контрольної стрічки в електронній формі у реєстраторах розрахункових операцій, програмних реєстраторах розрахункових операцій та модемів для передачі даних, Порядку передачі електронних копій розрахункових документів і фіскальних звітних чеків реєстраторів розрахункових операцій, програмних реєстраторів розрахункових операцій дротовими або бездротовими каналами зв'язку до органів Державної податкової служби України, Порядку функціонування Системи обліку даних реєстраторів розрахункових операцій».

Змінами передбачено встановлення критеріїв щодо створення контрольної стрічки в електронній формі у програмних реєстраторах розрахункових операцій та встановлення механізму передачі електронних копій розрахункових документів і фіскальних звітних чеків програмних реєстраторів розрахункових операцій дротовими або бездротовими каналами зв'язку до органів державної податкової служби.

Новозатверджений Порядок встановлює механізм функціонування Системи обліку даних реєстраторів розрахункових операцій щодо отримання від РРО та ПРРО визначених законодавством даних та збереження таких даних у базі даних інформаційно-телекомунікаційної системи ДПСУ.

Наказ Мінфіну від 05.08.2020 р. №477 чинний з 24.11.2020 р.


Профорієнтація стала безпринципною

! Непрацевлаштованим

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України затвердило Порядок надання послуг з професійної орієнтації осіб.

Порядок визначає організаційно-правові засади надання філією центру зайнятості АРК, обласного, Київського та Севастопольського міського центру зайнятості, а також міським, районним, міськрайонним центром зайнятості державної служби зайнятості послуг з професійної орієнтації осіб (далі — профорієнтаційні послуги).

На відміну від попереднього, новий порядок не містить принципів, на яких базується профорієнтація.

Новацією є те, що профорієнтаційні послуги (як індивідуальні, так і групові) можуть надаватися дистанційно з використанням інформаційно-комунікаційних технологій.

Водночас втратить чинність Наказ Мінсоцполітики від 03.01.2013 р. №2 «Про затвердження Порядку надання територіальними органами центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, послуг з професійної орієнтації осіб».

Наказ Мінекономіки від 30.10.2020 р. №2203
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 25.11.2020 р. офіційно не опублікований


Міндовкілля затвердило форму звіту про громадське обговорення своїх планів

! Громадськості

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України відповідно до ч. 7 ст. 7 Закону «Про оцінку впливу на довкілля» затвердило форму звіту про громадське обговорення планованої діяльності.

Наказ Міндовкілля від 16.09.2020 р. №145
набирає чинності з дня його офіційного опублікування,
станом на 25.11.2020 р. офіційно не опублікований


Нове в перевірках великих платників податків

! Великим платникам податків

Міністерство фінансів затвердило зміни до Порядку надання документів великого платника податків в електронній формі при проведенні документальної перевірки, затвердженого наказом Мінфіну від 07.11.2011 р. №1393.

Уточнено, що електронні документи (інформація) великого платника податків (далі — ВПП) надсилаються до контролюючого органу засобами телекомунікаційного зв'язку.

При прийманні електронних документів (інформації) ВПП від платника податків контролюючим органом здійснюється їх розшифрування, перевіряється кваліфікований електронний підпис, визначається відповідність електронного документа (інформації) ВПП, надісланого засобами телекомунікаційного зв'язку, затвердженому формату.

При надходженні електронних документів (інформації) ВПП засобами телекомунікаційного зв'язку здійснюється також їх автоматизована перевірка відповідно до Порядку обміну електронними документами з контролюючими органами.

Контролюючим органом забезпечується зберігання отриманих електронних документів (інформації) ВПП до закінчення процедури узгодження результатів перевірки або закінчення строку, передбаченого для оскарження результатів в адміністративному та судовому порядках, але не менше строку зберігання акта документальної перевірки, при проведенні якої використовувались зазначені електронні документи (інформація) ВПП.

Підтвердженням прийняття та реєстрації або відхилення контролюючим органом електронних документів (інформації) ВПП є повідомлення, яке надсилається платнику податків у вигляді електронного документа засобами телекомунікаційного зв'язку. У разі неодержання від контролюючого органу протягом 2 робочих днів повідомлення про прийняття і реєстрацію або про відхилення електронного документа (інформації) ВПП відправник вживає додаткових заходів з використанням інших засобів зв'язку для одержання від адресата відповідного повідомлення.

У випадку виникнення у посадових осіб контролюючого органу під час проведення перевірки необхідності у розгляді і дослідженні електронних документів (інформації) ВПП, не наданих платником податків, ВПП зобов'язаний забезпечити доступ посадових осіб контролюючого органу до електронних документів (інформації) ВПП за місцезнаходженням платника податків та його підрозділів (при проведенні документальних виїзних перевірок) або додатково надати електронні документи (інформацію) ВПП, що належать або пов'язані з предметом перевірки, на вимогу контролюючого органу не пізніше 2 робочих днів, наступних за днем отримання запиту контролюючого органу, в порядку та обсязі, визначених у цьому запиті.

Порядок доповнено додатком «Структура надання електронних документів (інформації) ВПП (стандартний аудиторський файл (SAF-T UA))».

Наказ Мінфіну від 15.09.2020 р. №561
набирає чинності через 9 місяців з дня офіційного опублікування,
станом на 25.11.2020 р. офіційно не опублікований


Терміни подання звітів про підзвітні рахунки перенесено

! Фінансовим агентам

Міністерство фінансів повідомило, що відповідно до п. 1 ст. 8 Угоди між Урядом України та Урядом США для поліпшення виконання податкових правил і застосування положень закону США «Про податкові вимоги до іноземних рахунків» (FATCA) у зв'язку із виникненням труднощів у запровадженні цієї Угоди та з урахуванням пандемії COVID-19 Міністерство провело консультації з компетентним органом США — Службою внутрішніх доходів США щодо перенесення для України строку подання звітності.

У результаті для ДПСУ, яка є компетентним органом для цілей автоматичного обміну інформацією в рамках Угоди, строки подання до Служби внутрішніх доходів США звітів про підзвітні рахунки за 2014 — 2019 роки продовжено до 30.09.2021 р.

Враховуючи зазначене та відповідно до пп. 69.8.3 ПКУ, фінансові агенти зобов'язані подати до Державної податкової служби України звіти про підзвітні рахунки за 2020 рік та інформацію, яка стосується звітних періодів з 2014 до 2019 року, до 01.09.2021 р.

Повідомлення Мінфіну від 18.11.2020 р.


У 2021 році НКРЕКП планує перевірити 240 госпсуб'єктів

! СГ сфери енергетики та комунальних послуг

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, затвердила План здійснення заходів державного контролю суб'єктів господарювання, що провадять діяльність у сферах енергетики та комунальних послуг, на 2021 рік.

До Плану включено 240 суб'єктів господарювання.

Постанова НКРЕКП від 18.11.2020 р. №2134 чинна з 18.11.2020 р.


Чергові удосконалення у сфері виконавчого провадження

! Усім

Міністерства юстиції України затвердило зміни до Iнструкції з організації примусового виконання рішень, затвердженої наказом Мін'юсту від 02.04.2012 р. №512/5.

Зокрема, визначено, що у разі зупинення діяльності приватного виконавця на підставі п. 1 — 4, 6 ч. 1 ст. 42 Закону «Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів» (крім випадку зупинення діяльності на підставі п. 2 цієї частини за поданням ради приватних виконавців регіону) його заміщення здійснює інший приватний виконавець на підставі договору.

Доступ в автоматизованій системі виконавчого провадження до діловодства, виконавчих проваджень та стягнутих за ними коштів приватного виконавця, діяльність якого зупинена, надається приватному виконавцю, який його заміщує, за письмовими зверненнями до адміністратора автоматизованої системи виконавчого провадження приватного виконавця, діяльність якого зупинена, та приватного виконавця, який здійснюватиме заміщення відповідного приватного виконавця.

Зміни також внесено до Положення про автоматизовану систему виконавчого провадження, затвердженого наказом Мін'юсту від 05.08.2016 р. №2432/5, та Порядку забезпечення доступу осіб, уповноважених на здійснення реєстраційних дій, до Єдиних та Державних реєстрів, створення та забезпечення функціонування яких належить до компетенції Міністерства юстиції України, затвердженого наказом Мін'юсту від 15.12.2015 р. №2586/5.

Наказ Мін'юсту від 17.11.2020 р. №3993/5
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 25.11.2020 р. офіційно не опублікований


Затверджено протиепідемічні заходи для спортивних змагань

! Організаторам спортивних змагань

Головний державний санітарний лікар затвердив протиепідемічні заходи під час проведення спортивних змагань на період карантину у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19).

Спортивні змагання організовуються в регіонах, в яких відповідно до Постанови КМУ №641 немає додатково встановлених обмежень органами державної влади та органами місцевого самоврядування, що перешкоджають проведенню змагань.

Зокрема, організатор спортивних змагань зобов'язаний призначити особу, відповідальну за дотримання протиепідемічних заходів (медичний працівник, інша офіційна особа), та повідомити про них головного державного санітарного лікаря відповідного регіону.

Організатори забезпечують проведення експрес-тестування для визначення антигена до вірусу COVID-19 (зробленого не пізніше ніж за 1 день до дня змагань) усіх учасників чи гравців команди, тренерського складу, співробітників, які мають контакт з учасниками змагань чи командою.

Обов'язковою умовою для участі учасника/команди в змаганнях, згідно з санітарними та протиепідемічними заходами і медичними рекомендаціями, є подання на офіційному бланку, завіреному печаткою, результату експрес-тестування на визначення антигена до вірусу COVID-19.

Організатори повинні скласти список присутніх у спортивній споруді осіб із зазначенням функцій в організації та проведенні змагання.

Постанова Головного держсанлікаря від 19.11.2020 р. №58 чинна з 19.11.2020 р.

Новини підготувала Анастасія ПОРИТКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру