• Посилання скопійовано

У якому періоді розблокований РК включається до декларації?

РК виписано 29.09, а 30.09 його надіслано на реєстрацію, яку було зупинено. 01.10. Подано документи для розблокування. Реєстрацію відновлено 08.10. Чи має право підприємство включити цей РК до декларації з ПДВ за вересень?

Згідно з пп. 192.1.1 ПКУ, якщо внаслідок перерахунку суми ПЗ з ПДВ постачальника зменшується сума компенсації на користь такого платника податку, то:

а) постачальник відповідно зменшує суму податкових зобов'язань за результатами податкового періоду, протягом якого зроблено такий перерахунок;

б) отримувач відповідно зменшує суму податкового кредиту за результатами такого податкового періоду в разі, якщо він зареєстрований як платник податку на дату проведення коригування, а також збільшив податковий кредит у зв'язку з отриманням таких товарів/послуг.

Постачальник має право зменшити суму податкових зобов'язань лише після реєстрації в ЄРПН розрахунку коригування до податкової накладної.

Отже, якщо зменшується сума компенсації вартості товарів або послуг, платник податку — постачальник може зменшити податкові зобов'язання лише після розблокування та реєстрації покупцем в ЄРПН відповідного розрахунку коригування.

Але податківці в IПК від 25.07.2018 р. №3260/6/99-99-15-03-02-15/IПК уточнили, що платник податку може зменшити податкові зобов'язання на суму ПДВ, зазначену у розрахунку коригування до податкової накладної, реєстрацію якого у ЄРПН зупинено, лише після припинення процедури такого зупинення:

— у разі своєчасної реєстрації в ЄРПН такого розрахунку коригування, — у декларації з ПДВ того звітного (податкового) періоду, в якому його складено;

— у разі несвоєчасної реєстрації в ЄРПН, — у декларації з ПДВ того звітного (податкового) періоду, в якому його зареєстровано в ЄРПН.

Аналогічний підхід наводився і в офіційному виданні ДФС (див. «Вісник» №45-46/2019, с. 30).

Таким чином, позаяк фактично РК є зареєстрованим своєчасно (на час зупинення реєстрації строк для реєстрації ПН та РК подовжується) і надалі розблокований, то постачальник може включити його на зменшення суми ПЗ з ПДВ до декларації за місяць, в якому його було складено (у цьому випадку до декларації за вересень).

Станіслав ГОРБОВЦОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру