• Посилання скопійовано

Продаж корпоративних прав юрособою-«єдинником»

«Єдинник» не може бути професійним торговцем цінними паперами. Проте інвестувати в інші підприємства, а потім продавати корпоративні права — може. При цьому виручка (а не прибуток) від продажу юрособою корпоративних прав визнається об'єктом оподаткування єдиним податком.

Чи може «єдинник» бути інвестором?

Iноді не лише може, а й змушений.

Згідно з пп. 291.5.5 ПКУ не можуть бути платниками єдиного податку суб'єкти господарювання, у статутному капіталі яких сукупність часток, що належать юридичним особам, які не є платниками єдиного податку, дорівнює або перевищує 25%.

Тобто якщо засновники-юрособи самі є юрособами, то частка засновників у розмірі не менше ніж 75% статутного капіталу юрособи, яка планує обрати спрощену систему оподаткування, повинна належати юрособам — платникам єдиного податку.

Таким чином, існування самих юросіб-«єдинників» подекуди потребує наявності інвесторів-«єдинників».

До речі, у ЗIР, підкатегорія 108.01.02, податківці вказували на окремі нюанси засновництва юрособи-«єдинника».

Так, юрособи-«єдинники» III групи можуть вносити кошти або майно до статутного капіталу іншої юрособи (бути засновником іншої юрособи).

Зверніть увагу, що внесок можна зробити не лише коштами, а й іншим майном. I це, на думку податківців, не порушує умов перебування на спрощеній системі оподаткування (щодо способу розрахунків).

Аналогічна позиція наводилась в IПК від 17.01.2020 р. №160/IПК/05-99-04-04 та IПК від 10.07.2019 р. №3178/IПК/04-36-12-04-21.

Хоча, звісно, це лишень роз'яснення від податківців, і з часом їхня думка може змінитися. Тому безпечніше робити такий внесок грошима (готівкою — з урахуванням граничної суми розрахунку, встановленої Положенням №148).

Обмеження на готівкові розрахунки

Суб'єкти господарювання мають право здійснювати розрахунки готівкою протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами:

1) між собою — у розмірі до 10000 (десяти тисяч) гривень включно;

2) з фізичними особами — у розмірі до 50000 (п'ятдесяти тисяч) гривень включно.

Пункт 6 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні,
затвердженого постановою НБУ від 29.12.2017 р. №148

Але податківці наголосили, що придбання та продаж юрособою — платником єдиного податку третьої групи корпоративних прав інших юросіб на постійній основі може розглядатись як фінансове посередництво.

В індивідуальній податковій консультації від 06.11.2020 р. №4598/IПК/99-00-04-02-02-06 (див. «ДК» №48/2020) податківці також звернули увагу на заборону за п. 291.5 ПКУ щодо перебування на спрощеній системі. Ним визначено види діяльності, при здійсненні яких суб'єкти господарювання не можуть бути платниками єдиного податку першої — третьої груп. Це, зокрема, діяльність у сфері фінансового посередництва та діяльність з управління підприємствами. Саме таких КВЕДів не може бути зазначено при реєстрації платником єдиного податку.

Отже, інвестором бути можна. Але це не повинно бути видом діяльності, тобто таких операцій у «єдинника» має бути небагато, щоб у податківців не виникло думки, що така діяльність здійснюється на постійній основі.

До речі, у ЗIР, підкатегорія 108.01.01, податківці повідомляють , що умовою, за якої СГ не може бути на спрощеній системі оподаткування, є обрані цим СГ види діяльності. Якщо операції з продажу ЦП та корпоративних прав не є обраними видами діяльності, то такі разові господарські операції не є підставою для переходу на загальну систему оподаткування.

Наслідки продажу корпоративних прав

Участь у формуванні статутного капіталу іншої юрособи є господарською операцією, що передбачає внесення коштів або майна в обмін на корпоративні права, емітовані юрособою при їх розміщенні такою особою, тобто здійсненням прямих фінансових інвестицій (пп. 14.1.81 ПКУ).

Сам внесок до статутного капіталу іншої юрособи не призводить до виникнення доходу ні в такої юрособи, ні в інвестора. А витрати у вартості цього внеску не зменшують об'єкт оподаткування єдиним податком у інвестора.

Податківці у коментованій IПК розповіли про податкові наслідки для юрособи-«єдинника» у разі продажу корпоративних прав.

Для цього слід згадати правила визнання доходу для оподаткування єдиним податком (п. 292.1 ПКУ) та дати його отримання (п. 292.6 ПКУ). Це доведеться зробити, адже в ПКУ немає спеціальних правил оподаткування продажу корпоративних прав юрособами-«єдинниками».

I на підставі зазначених норм висновок податківців такий: продаж юрособою корпоративних прав визнається доходом та є об'єктом оподаткування єдиним податком.

Тобто вся виручка від такого продажу потрапить під оподаткування єдиним податком, без жодного зменшення на витрати, зокрема, у вартості раніше зробленого внеску до статутного капіталу юрособи, чиї корпоративні права були продані.

Така позиція податківців не нова. Зокрема, аналогічні висновки податківці наводили у 2018 році.

Як вважала ДФС у 2018 році

Участь у формуванні статутного капіталу іншої юридичної особи є господарською операцією з придбання корпоративних прав, тобто здійсненням прямих фінансових інвестицій (пп. 14.1.81 п. 14.1 ст. 14 Кодексу).

Умовою, за якою суб'єкт господарювання не може бути на спрощеній системі оподаткування, є обрані цим суб'єктом види діяльності, зазначені у пп. 291.5.1 п. 291.5 ст. 291 Кодексу, які заявлені ним при державній реєстрації.

Якщо здійснення операції з продажу цінних паперів та корпоративних прав не є обраними видами діяльності, то такі разові господарські операції не є підставою для переходу на загальну систему оподаткування.

Визначення доходу (об'єкта оподаткування) платника єдиного податку — юридичної особи третьої групи регулюється ч. 2 п. 292.1 ст. 292 Кодексу: доходом є будь-який дохід, включаючи дохід представництв, філій, відділень такої юридичної особи, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ст. 292 Кодексу. Датою отримання доходу вважається дата отримання платником єдиного податку коштів (п. 292.6 ст. 292 Кодексу).

Дохід обліковується згідно з національними положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку та/або іншими нормативно-правовими актами Міністерства фінансів України з питань бухгалтерського обліку. Відповідно до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 15 «Дохід», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 29.11.99 р. №290, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 14 грудня 1999 року за №860/4153, дохід визнається під час збільшення активу або зменшення зобов'язання, що зумовлює зростання власного капіталу (за винятком зростання капіталу за рахунок внесків учасників підприємства), за умови що оцінка доходу може бути достовірно визначена.

Отже, продаж корпоративних прав визнається доходом та є об'єктом оподаткування єдиним податком. Оподаткуванню єдиним податком підлягає сума коштів, отриманих від продажу корпоративних прав, незалежно від того, вищою чи нижчою є продажна вартість цих прав, ніж їх номінальна вартість.

Iндивідуальна податкова консультація ГУ ДФС в Iвано-Франківській області
від 08.10.2018 р. №4338/IПК/8/09-19-12-04-17

Отже, така операція впливатиме на граничний обсяг річного доходу для перебування на спрощеній системі. Нагадаємо, що з 1 квітня 2020 р. для III групи «єдинників» цей граничний обсяг, який визначається за весь календарний рік, встановлено на рівні 7 млн грн. А перевищення цього розміру для «єдинника» III групи призведе до переходу на загальну систему оподаткування з кварталу, наступного за кварталом, у якому сталося перевищення.

Ганна РУСАНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру