• Посилання скопійовано

Щодо справляння земельного податку

Iндивідуальна податкова консультація Державної податкової служби України від 03.11.2020 р. №4537/IПК/99-00-04-03-03-06

Щодо справляння земельного податку

Суттєво. Якщо у договорі оренди (найму, позики) не визначений розмір земельної ділянки, право користування якою передається за договором, податок за таку земельну ділянку сплачується на загальних підставах за всю її площу.

! Орендодавцям земельних ділянок

Державна податкова служба України розглянула звернення гаражно-будівельного кооперативу, надіслане Головним управлінням ДПС у Харківській області, щодо справляння земельного податку (далі — Податок) та, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі — Кодекс), повідомляє.

Товариство поінформувало, що перебуває на спрощеній системі оподаткування, має у постійному користуванні земельні ділянки, на яких розміщені гаражі, та під будівництво. Земля, відведена під будівництво, не використовувалася в діяльності Кооперативу та здавалася у оренду, в оренду також здавався дах гаража, тому Кооператив сплачував за ці площі Податок. Кооператив, посилаючись на зміни у законодавстві, введені в дію з 01.07.2020 р., запитує, яка площа земельних ділянок є об'єктом оподаткування Податком, зокрема чи є об'єктом оподаткування земельні ділянки під гаражами.

У зверненні не зазначена кількість земельних ділянок як об'єктів правовідносин, вказана лише окремо площа, на якій розміщені гаражі та яка відведена під будівництво.

Податок є обов'язковим платежем, що справляється з власників земельних ділянок, а також постійних землекористувачів (пп. 14.1.72 п. 14.1 ст. 14 Кодексу).

Відповідно до пп. 4 п. 297.1 ст. 297 Кодексу з урахуванням змін, внесених Законом України від 16 січня 2020 року №466 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» (далі — Закон №466), платники єдиного податку звільняються від обов'язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з податку на майно в частині Податку за земельні ділянки, що використовуються платниками єдиного податку першої — третьої груп для провадження господарської діяльності (крім діяльності з надання земельних ділянок та/або нерухомого майна, що знаходиться на таких земельних ділянках, в оренду (найм, позичку) та платниками єдиного податку четвертої групи для ведення сільськогосподарського товаровиробництва.

Згідно з реєстраційними даним IТС «Податковий блок» одним з видів діяльності Кооперативу є діяльність за кодом 68.20 КВЕД «Надання в оренду і експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна», у відомостях про об'єкти оподаткування зазначені дві земельні ділянки з правом постійного користування зкадастровими номерами <…>.

Якщо у постійному користуванні Кооперативу знаходяться дві земельні ділянки, які є сформованими згідно з чинним законодавством об'єктами правових відносин, то у разі здавання в оренду тільки тієї ділянки, що надана під будівництво, Кооператив втрачає право на звільнення, передбачене пп. 4 п. 297.1 ст. 297 Кодексу, в частині земельної ділянки, зданої в оренду.

Якщо в оренду здається площа даху гаражів (тобто частина об'єктів нерухомості, розташованих на земельній ділянці, яка використовується у власній діяльності Кооперативу), то Кооператив також втрачає право на звільнення, передбачене пп. 4 п. 297.1 ст. 297 Кодексу. Що стосується площі об'єкта оподаткування у такому випадку, зазначаємо таке.

Відповідно до ст. 796 Цивільного кодексу України одночасно з правом найму будівлі або іншої капітальної споруди (їх окремої частини) наймачеві надається право користування земельною ділянкою, на якій вони знаходяться, а також право користування земельною ділянкою, яка прилягає до будівлі або споруди, у розмірі, необхідному для досягнення мети найму. У договорі найму сторони можуть визначити розмір земельної ділянки, яка передається наймачеві. Якщо розмір земельної ділянки у договорі не визначений, наймачеві надається право користування усією земельною ділянкою, якою володів наймодавець.

Таким чином, якщо у договорі оренди (найму, позики) даху гаражів не визначений розмір земельної ділянки, право користування якою передається наймачеві за договором оренди (найму, позики), Податок за таку земельну ділянку сплачується на загальних підставах за всю площу земельної ділянки.

Податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію (п. 52.2 ст. 52 Кодексу).

До змісту номеру