• Посилання скопійовано

Щодо надання індивідуальної податкової консультації

Iндивідуальна податкова консультація Державної податкової служби України від 23.10.2020 р. №4384/IПК/99-00-09-03-03-06

Щодо надання індивідуальної податкової консультації

Суттєво. Оскільки дія Закону №481 не поширюється на виробництво та торгівлю, зокрема безалкогольним пивом, торгівля такою продукцією здійснюється без ліцензії.

! Торгівцям безалкогольним пивом

Державна податкова служба України відповідно до ст. 52 Податкового кодексу України (далі — Кодекс) розглянула запит Підприємства щодо надання індивідуальної податкової консультації та в межах компетенції повідомляє.

Підприємство повідомляє, що основним видом господарської діяльності є діяльність посередників у торгівлі продуктами харчування, напоями та тютюновими виробами (КВЕД 46.17). Підприємство планує оптом придбавати безалкогольне пиво у контрагентів (резидентів) та здійснювати оптове постачання такого безалкогольного пива на адресу контрагентів платників податку на прибуток (резидентів).

Підприємство запитує:

Чи повинне Підприємство отримувати ліцензію для здійснення оптової торгівлі придбаним безалкогольним пивом на адресу контрагентів платників податку на прибуток (у т. ч. якщо об'єм таких постачань становить понад 3000 гектолітрів на рік — 30000 гривень)?

Основні засади державної політики щодо регулювання виробництва, експорту, імпорту, оптової і роздрібної торгівлі спиртом етиловим, коньячним і плодовим та зерновим дистилятом, спиртом етиловим ректифікованим виноградним, спиртом етиловим ректифікованим плодовим, дистилятом виноградним спиртовим, спиртом-сирцем плодовим, біоетанолом, алкогольними напоями, тютюновими виробами та пальним, забезпечення їх високої якості та захисту здоров'я громадян, а також посилення боротьби з незаконним виробництвом та обігом алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального на території України визначає Закон України від 19 грудня 1995 року №481 «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального» (далі — Закон №481).

Статтею 1 Закону №481 визначено:

алкогольні напої — продукти, одержані шляхом спиртового бродіння цукровмісних матеріалів або виготовлені на основі харчових спиртів з вмістом спирту етилового понад 0,5 відсотка об'ємних одиниць, які зазначені у товарних позиціях 2203, 2204, 2205, 2206 (крім квасу «живого» бродіння), 2208 згідно з УКТ ЗЕД, а також з вмістом спирту етилового 8,5 відсотка об'ємних одиниць та більше, які зазначені у товарних позиціях 2103 90 30 00, 2106 90 згідно з УКТ ЗЕД;

слабоалкогольні напої — алкогольні напої з вмістом етилового спирту від 0,5 до 8,5 відсотка об'ємних одиниць та екстрактивних речовин не більш як 14,0 г на 100 см3, виготовлені на основі водно-спиртової суміші з використанням інгредієнтів, напівфабрикатів та консервантів, насичені чи ненасичені діоксидом вуглецю;

пиво — насичений діоксидом вуглецю пінистий алкогольний напій із вмістом спирту етилового від 0,5 відсотка об'ємних одиниць, отриманий під час бродіння охмеленого сусла пивними дріжджами, що відноситься до товарної групи УКТ ЗЕД за кодом 2203;

пиво безалкогольне — насичений діоксидом вуглецю пінистий напій, одержаний під час бродіння охмеленого сусла пивними дріжджами з об'ємною часткою спирту не більш як 0,5 відсотка, отриманий шляхом діалізу або переривання головного бродіння, або виготовлення пивного сусла зі зниженою часткою сухих речовин у початковому суслі, що відноситься до товарної групи УКТ ЗЕД за кодом 2202;

оптова торгівля — діяльність з придбання і відповідного перетворення товарів для наступної їх реалізації суб'єктам господарювання (у тому числі іноземним суб'єктам господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) роздрібної торгівлі, іншим суб'єктам господарювання (у тому числі іноземним суб'єктам господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва).

Відповідно до ст. 15 Закону №481 оптова торгівля алкогольними напоями здійснюються суб'єктами господарювання всіх форм власності за наявності ліцензії на оптову торгівлю.

Згідно з пп. 14.1.145 п. 14.1 ст. 14 Кодексу підакцизні товари (продукція) — товари за кодами згідно з УКТ ЗЕД, на які Кодексом встановлено ставки акцизного податку.

Відповідно до п. 215.1 ст. 215 Кодексу до підакцизних товарів належать, зокрема: алкогольні напої, пиво (крім квасу «живого» бродіння).

Пунктом 215.3 ст. 215 Кодексу визначено перелік підакцизних товарів та встановлено ставки акцизного податку, зокрема на пиво із солоду (солодове), що відноситься до групи товарів 2203 00 згідно з УКТ ЗЕД.

На товари, що відносяться до товарної групи 2202 згідно з УКТ ЗЕД, ставки акцизного податку Кодексом не встановлено та такі товари не віднесено до підакцизних.

Оскільки дія Закону №481 не поширюється на виробництво та торгівлю, зокрема безалкогольним пивом, торгівля такою продукцією здійснюється без ліцензії.

Поряд з цим інформуємо, що пунктом 52-8 підрозділу 10 розділу XX Кодексу тимчасово, на період до останнього календарного дня місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), зупиняється перебіг строків, встановлених, зокрема, статтями 52 і 53 розділу II Кодексу щодо надання контролюючими органами індивідуальних податкових консультацій в письмовій формі.

Відповідно до пункту 52.2 статті 52 Кодексу індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватись виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

До змісту номеру